De pakjesavond van Sinterklaas, op 5 december, is elk jaar weer groot feest, maar is het in Nederland niet elke avond pakjesavond? Koken gebeurt in steeds meer huishoudens met behulp van pakjes. En niet te vergeten zakjes, blikken, potten, stoombakjes en diepvriesdozen. Zelf koken, dat zijn we langzaam maar zeker verleerd onder het mom van ‘geen tijd’. Pakjes bieden gemak, pakjes bieden zekerheid. Maar ook zout, suiker, smaakversterkers, conserveermiddelen en E-nummers. Willen we dat wel? En valt dat te rijmen met onze wens om gezonder te gaan leven?
Wie weet er nog hoe je zelf soep maakt? Of suddervlees? Wie neemt nog de tijd voor zelfgemaakte aardappelpuree of chocolademousse? Terwijl die toch geen van allen moeilijk zijn om te maken maar wel veel lekker dan in welke gekochte versie dan ook.
Het is tijd om het tij te keren. Daarom heb ik 4 december uitgeroepen tot nationale antipakjesavond. De avond waarop lekker eten voorop staat, helemaal zelfgemaakt. Het is heel makkelijk om mee te doen, want antipakjesavond kun je gewoon thuis in je eigen keuken vieren, al dan niet geïnspireerd door antipakjesrecepten van Koken met Karin of van allerlei andere kookschrijvers.
Antipakjesavond-matinee
Twee jaar achter elkaar, zowel in 2012 als 2013 organiseerde ik in Restaurant Fifteen Amsterdam een speciale Antipakjesavond-matinee: een kleinschalige markt voor thuiskoks met hun lekkerste gerechten, allemaal zelfgemaakt, zonder pakjes of zakjes. Niet ‘s avonds op 4 december (dan is iedereen immers te druk met surprises), maar zondagmiddag begin december, dus vandaar dat ‘matinee’. Beide keren was Fifteen voor de gelegenheid omgetoverd tot een marktlocatie. Het was leuk, het was lekker, het was gezellig, maar een volgende editie zit er om praktische redenen niet in. Gelukkig hebben we de foto’s nog. Zie hier voor de uitgebreide terugblik.
En daarna
In 2014 volgde de introductie van de hashtag #nopakjes, om op social media in één oogopslag meteen alle lekkere recepten zonder pakjes en zakjes te groeperen, van foodbloggers, van culinaire schrijvers, maar ook gewoon van thuiskoks.
In 2015 was er in samenwerking met de Amsterdamse zelfkookthuisbezorgmaaltijdservice EchteMaaltijd een complete Antipakjesweek 2015 bedacht om het thuis koken (door jezelf of door een ander) te promoten.
Facebook zonder pakjes
Ook organiseerde ik in 2015 samen met antipakjescollega YourFoodCoach op Facebook een actie om een maand lang te koken zonder pakjes en zakjes, dat wegens groot succes met een maand werd verlengd, en daarna resulteerde in een permanente Faceboekgroep zonder pakjes & zakjes, waar iedereen het hele jaar van harte welkom is. En er is er trouwens nog eentje.
En hoe verder?
Elk jaar is en blijft het principe: Verkondig luid en duidelijk “Op 4 december kook/eet ik zonder pakjes!” (Dan komen die 364 overige avonden van het jaar hopelijk vanzelf…). Daar heb je mij met mijn acties niet voor nodig, dat kan iedereen helemaal zelf. Laat vooral weten via social media wat je gegeten hebt (en met wie). Voor wie inspiratie zoekt: dit jaar (2018) staat er de week voorafgaand aan Antipakjesavond elke dag een recept in het zonnetje.
Culinair journalist Karin Luiten, alias Koken met Karin, is auteur van de bestsellerkookboeken Zónder Pakjes & Zakjes en schrijft sinds jaren elke zaterdag een antipakjeskookrubriek in Trouw. Lees hier alle info die je maar wilt over het fenomeen zonder pakjes & zakjes.