Je hebt eetschrijvers en wijnschrijvers. De eerste categorie schrijft over koken en eten (en drinkt er wijn bij). De tweede schrijft over wijn (en gaat er graag bij uit eten). Onno Kleyn daarentegen is een bijzonder geval; hij schrijft met volle overgave over allebei. ‘Laat Onno Kleyn een telefoonboek schrijven en zelfs dan krijg je gegarandeerd meeslepende lectuur’ staat wervend op de achterflap van zijn nieuwe wijnboek Weg van wijn. En inderdaad, eenmaal in het boek begonnen, is het verrekte lastig om het weer weg te leggen, daarbij geholpen door de handzame lengte (een pagina of drie) per verhaaltje. Nog maar eentje doen dan?
Het is overigens nadrukkelijk geen gids of almanak met flessen en prijzen en proefnotities. Wat is het dan wel? Een leesboek, en eigenlijk ook een reisboek, want de wijn wordt het liefst gedronken op locatie. En dus tuft de lezer mee naar (vooral) Italië en Frankrijk, met hier en daar een exotisch uitstapje naar bijvoorbeeld Libanon, alwaar de godennectar de tarantella danst op de tong. Inclusief fraaie zwart-wit illustraties van culistrator Janneke Hoeben en een vrolijke, zij het wat meisjesachtig roze accentbalk op elke pagina.
En gelukkig, met hier en daar ook een eetadvies. Alleen helaas geen recepten, want tja, het is nu eenmaal een wijnboek. Oja, er is wel één groot nadeel: je krijgt er enorme dorst van. Lezen met een glas binnen handbereik, zou ik zeggen.
Onno Kleyn, Weg van wijn, uitgeverij Nieuw Amsterdam, ISBN: 9789046809617, € 19,95