‘Adaaaaaam!’
Ha fijn, ze zijn weer terug met een nieuwe serie kookprogramma’s: de Franse tweesterrenchef Raymond Blanc en zijn Engelse keukenslaafje Adam. Elke maandagavond bij de BBC krijg je een duizelingwekkend kijkje in de keuken van restaurant Le Manoir aux Quat’ Saisons in Oxfordshire. De chef met het charmante accent-van-hier-tot-Tokyo is reuze goedlachs, maar is onder alle grapjes een zichtbare potentaat die nog nimmer zelf een schaal in de koelkast of in de oven heeft gezet, daar heeft hij namelijk personeel voor.
Killer smile
Zoals bovengenoemde Adam, een wat flegmatieke Engelsman die alle commando’s gelaten over zich heen laat gaan. ‘Lach eens een beetje!’ roept de chef. ‘No, a proper smile, that’s a killer smile!’ Maar als aan het eind van een langdurige bereidingswijze er ineens een prachtige Pièce montée croquembouche staat en die voor de net getrouwde Adam blijkt te zijn, ja dan ontdooit hij toch eindelijk.
Kaarsrecht
De aflevering van vorige week ging namelijk over patisserie. Citroencake, chocoladetaart met macarons en eclairs kwamen ook nog voorbij. Patisserie is exacte wetenschap, zo legt de meester uit. En als er maar 249 gram bloem in de kom blijkt te zitten, dan moet er toch echt (‘Adaaaam!’) nog 1 gram bloem bij. Overigens geeft hij dan weer wel ruiterlijk toe dat zijn eclairs niet zo perfect kaarsrecht zijn als zou moeten, maar hij doet het dan ook niet elke dag.
Walhalla
Elke aflevering bevat ook een excursie, dit keer naar Parijs, zoals bekend het walhalla der patisserie. Hij gaat op bezoek bij een oud-leerling van hem, ene Laurent, die een prachtige verzameling taartjes in zijn vitrine heeft staan. Voor degenen die net als ik spoorslags naar Parijs zouden willen afreizen: de naam van de winkel wordt helaas, helaas niet genoemd. Blanc wil graag een handje helpen en mag een toefje kastanjepuree spuiten op een gebakje. Dat valt nog niet mee, hij wordt voorzichtig terechtgewezen door Laurent. Als zoete wraak neemt Blanc even later een hap van ook alweer zo’n beeldschoon gevalletje waarbij hij zuinigjes opmerkt dat hij de smaakbalans anders had gedaan.
Recepten
Het gekke is wel dat soms de exacte hoeveelheden genoemd worden, en soms ook juist niet. Dus dan heb je keurig 240 gram bloem genoteerd, maar hoeveel eieren zijn dat nou daar in beeld? Geen probleem, de recepten staan gelukkig op de website van de BBC.
Raymond Blanc’s Kitchen Secrets, elke maandag van 21.30-22.00 uur op BBC2, herhaling zaterdagochtend om 12.30 uur.