Na Montignac, Atkins en South Beach is er weer een nieuw dieet aan de horizon verschenen: Het Sonoma Dieet. Vernoemd naar de wijnstreek in Californië waar mensen verrassend slanker en gezonder blijken dan in de rest van Amerika. Connie Guttersen onderzocht dit fenomeen, distilleerde er een dieet uit en schreef er een boek over. Afvallen in drie fases met de nadruk op eenvoud, genieten en smaak. Oja, en elke dag een glaasje wijn.
Italiaanse volkorenpasta?!
De Sonoma-levensstijl, blijkt veel overeenkomsten te hebben met het mediterrane eetpatroon. Alleen doet het Sonoma-dieet uitsluitend aan volkorenproducten, en de eerste Italiaan die serieus volkorenpasta durft te promoten, moet ik nog tegenkomen. Het dieet gaat uit van 3 fases, ‘waves’ genoemd. Eerst 10 strenge dagen in wave 1, dan volgt de wat lossere wave 2, en tenslotte is er de relaxte wave 3 voor de rest van je leven.
Geen denkwerk
De eerste helft van het boek bestaat uit een uitleg over het dieet en de waves plus een rangindeling van groenten al naar gelang hun gehalte aan suiker en calorieën. Er wordt lustig gestrooid met termen als lycopenen en fytonutriënten. De glycemische index wordt eerst uitgelegd en vervolgens vrolijk genegeerd. Toch claimt de auteur dat ‘wij het denkwerk al voor je hebben gedaan’.
Eten in %
Zo hoef je geen grammen of calorieën te tellen, maar moet je wel rekening houden met het formaat van je bord en een vakverdeling in percentages. Voorbeeld: een bord van Ø 22,5 cm met 30% eiwit, 20% granen en 50% groente komt in gewoon Nederlands neer op een diner van zalmfilet met volkorenrijst en een spinaziesalade.
Lege keukenkastjes & McDonald’s
Ook is er een uitgebreid hoofdstuk met FAQ’s (‘Dieetoverlevingsgids’) en tips voor als je uit eten gaat. Wat kun je het beste kiezen bij McDonald’s, de Mexicaan, de Chinees en zelfs bij een lopende buffet (‘ga zo ver mogelijk weg zitten’). Maar je moet beginnen met het drastisch uitruimen van je keukenkastjes. Frisdranken, jam en marshmellows, ‘alles is nu voor de buren. Hun kinderen zullen van je houden’. Groente en fruit staan in het dieet op het hoogste plan, behalve in de eerste 10 dagen, waarin je absoluut geen fruit mag eten ‘om je suikergewoonte af te leren’.
Recepten met wijntips
De tweede helft van het boek bestaat uit recepten. Veel lichte, typisch Californische gerechten waarbij fusioneffecten en jalapeňopepers niet geschuwd worden. Er wordt ook veel gebruik gemaakt van smaakmakers als kruidenmengsels, marinades en dressings. Niks uit een flesje natuurlijk, allemaal zelfgemaakt. Gegrilde zeebaars met aardbeiensalsa, kabeljauw met korianderpesto, Griekse gevulde varkenshaas (gek genoeg met boerenkool – hoe Grieks is dat?), gegrilde kip op diverse manieren, met munt/knoflook, peper/limoen of tandoori. Het ziet er verrassend on-dieet-achtig uit. En oja, elk recept gaat vergezeld van een wijntip, want 1 glas wijn per dag wordt aangemoedigd.
En, werkt het…?
Maar nu natuurlijk de hamvraag: werkt het? The proof of the pudding is in the eating, ook bij diëten. Nu wil het geval dat ik zelf al sinds jaar en dag een stationaire wespentaille heb, dus ik ben niet de meest voordehandliggende persoon om een dieet te testen. Ik heb het boek echter uitgeleend aan een ervaren dieet-slachtoffer. Wordt vervolgd (kan even duren)…
Connie Guttersen, Het Sonoma Dieet, uitgeverij Truth & Dare, 14,95 euro