Laatst heb ik voor 25 man een rood diner gekookt en ging overal op zoek naar bijpassende gerechten. Prompt de dag erna verscheen er een kookboek dat niet alleen rode, maar ook gele, oranje, witte, groene, bruine, paarse en zwarte gerechten gebundeld heeft. Koken in kleur heet het, van Vardit Kohn en Galit Hahn. De van oorsprong Israelische auteurs wonen inmiddels al 8 jaar in Nederland en tekenden ook voor de fotografie en illustraties. Over Deep Purple, zelfgemaakte servetringen en handige lijstjes.
Alles op kleur
Het kleurenthema is in het boek zeer consequent doorgevoerd, zowel in vormgeving (met gek genoeg vrij fletse kleurenbalken) als inhoud. Zo begint elk hoofdstuk met een intro over de betekenis van de kleur. Wist je bijvoorbeeld dat er in gele groente veel vitamine A zit, wat goed is voor je ogen? Verder handige lijstjes met ingrediënten per kleur, zodat je ook zelf op zoek kunt naar recepten elders. Zelfs de modellen (de auteurs zelf?) hebben op de foto’s de kleur van hun kleding aangepast.
Handig
Handig is dat elk recept een seizoenssymbooltje heeft – praktisch in deze tijden waarin de gemiddelde consument denkt dat aardbeien in kerstmenu’s horen. En achterin staan menusuggesties per categorie, zoals bijvoorbeeld Snel, Kids, Picknick, Verjaardagspartijtje, Herfst, et cetera.
Tikje tuttig
Misschien zijn we verwend geraakt met de huidige trend in beeldschone foodfotografie; eten dat zó mooi is dat je er acuut verliefd op wordt. Dat is in dit boek echter niet het geval. De gerechten zijn adequaat, maar zeker niet verleidelijk op de foto gezet. Ook de illustraties zijn van de auteurs, maar die hebben een hoog Marjolein-Bastin-gehalte. Wat ook bijdraagt aan het licht tuttige gevoel zijn de knutseltips als afsluiting van elk hoofdstuk: maak een rood windlichtje, klei een oranje fruitschaal of naai zwarte servetringen van fluweel. Of is dat juist weer heel postmodern? Mijn collega van hobby.blogo trekt er tenslotte duizenden bezoekers per dag mee.
Simpele recepten
Maar het belangrijkste in een kookboek zijn natuurlijk de recepten. Die zijn zeer eenvoudig en voor de wat ervarener kok eerlijkgezegd niet zo spannend. Bij rood vinden we tomatensoep, tomatensalade, tomatenspread, pasta met tomaat en rijst in tomatensaus. Tsja. Ook is het jammer dat sommige gerechten zo’n lollige naam hebben gekregen: Deep purple (voor rode-koolsoep) of Rijsteblij. Doe dat nou niet…
Kortom: een boek met een geweldig leuk idee, maar ik wacht toch nog even op een eventueel Koken met Kleur voor Gevorderden.
Vardit Kohn & Galit Hahn, Koken in kleur, uitgeverij Pereboom, 24,90 euro (27,50 na 1/1/07)