Weet u wat mij een doorn in het oog is? Bakmixen. Hele generaties denken inmiddels dat je zonder pak appeltaartmix géén appeltaart kunt bakken. Lariekoek! Met bloem en eventueel wat zakjes bakpoeder kun je de hele wereld aan. Browniemix is van hetzelfde laken een pak.
Uit een pakje: Dr. Oetker mix voor brownies
Inhoud: Suiker, tarwebloem, magere cacaopoeder, zetmeel, kipeiwitpoeder, zout, rijsmiddelen (E500, E4501, E341), roomaroma. Inclusief bakvorm.
Zelf toevoegen: boter (of margarine), 100 ml water.
Daar komt bij dat er niet eens echte chocola inzit, en dat proef je. Het is niet anders: brownies gedijen bij de gratie van goede chocola. Gelukkig verkoopt elke supermarkt tegenwoordig repen van minstens 70% cacao. Brownies zijn bovendien echt bakwerk voor beginners: kan niet mislukken, snel klaar en iedereen is er dol op. Een cruciaal onderdeel is het niet te lang in de oven laten want anders krijg je geen smeuïge, kleverige brownies maar kruimelig-droge cake.
Volgens Dokter Utker mag je ook margarine nemen, maar dat wil ik ten stelligste ontraden. Alleen met roomboter krijg je lekker bakwerk. En de aanbeveling ‘inclusief bakvorm’ is ook al een lachertje. Ten eerste is de afvalberg al groot genoeg maar bovendien kun je brownies maken in elke willekeurige ovenschaal die je in huis hebt. Soms maak ik ‘m zelfs in een ronde springvorm, qua taart. Ook leuk.
Zin in anders-dan-andersbrownies met pecannoten, kaneel en rum? Dat recept staat in mijn kookboek Zónder pakjes & zakjes 1, en natuurlijk staat het ook in de dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.