Er zijn van die gezellige reclamedeuntjes die je jaren na dato nog altijd moeiteloos kunt oplepelen. “Salaaaades van Johma, verrassende lekkere salades, van Johma…’ is er zo eentje. Ik wist niet beter dan dat salades salades zijn, maar niets is minder waar, blijkt als ik een kijkje neem op de website van de firma. Er zijn lunchsalades, borrelsalades, salades voor bij de maaltijd en slaatjes voor tussendoor. Oja, en dan stuit ik ook nog op verantwoorde salades, dat zijn lunchsalades voor op het werk, en verwensalades, dat zijn ook lunchsalades, maar dan speciaal ‘voor het moment dat je jezelf extra wilt verwennen’. Er gaat werkelijk een saladewereld voor je open!
Uit een bakje: Johma Tonijn Salade
Inhoud: Gekookte tonijn 46%, plantaardige olie, scharrelei (gekookt), water, scharreleidooier, aroma’s (selderij, smaakversterkers: E621/E631), conserveermiddelen: E202/E211, citroensap, gemodificeerd zetmeel, ketchup (tomatenpuree, glucose-fructosesiroop, azijn, gemodificeerd zetmeel, zout, suiker, voedingszuur: E330, conserveermiddelen: E202/E211), kleurstof: E160c, mosterd, natuurazijn, suiker, verdikkingsmiddelen: E412/E415, voedingszuur: E270, zout, zuurteregelaars: E262/E325.
Leest u even mee? Behalve 46% gekookte tonijn en een gekookt scharrelei gaan er ook smaakversterkers E621/E631, conserveermiddelen E202/E211, kleurstof E160c, verdikkingsmiddelen E412/E415, voedingszuur E270, zuurteregelaars E262/E325 doorheen. Dan ziet mijn eigen ingrediëntenlijstje er toch heel anders uit.
Mijn eigen ultieme verantwoorde en verrassende verwensalade voor bij de lunch maak ik namelijk meestal zelf. Vooral als ik in een opruimerige bui ben. In salades kan namelijk van alles en nog wat, ’t is maar net wat je in huis hebt. De receptenschrijver zit dan overigens wel met een dilemma. Want wat ik in mijn koelkast heb staan is niet noodzakelijkerwijs wat mijn lezer in de koelkast heeft staan. En de ervaring leert dat een lezer al snel afhaakt als er ‘peterselie’ in een ingrediëntenlijst staat wanneer dat niet voorradig is. Maar dat is nergens voor nodig, waarde lezer. Andere dingen kunnen ook heel goed, misschien zelfs wel beter. Gewoon een kwestie van uitproberen. Dat is namelijk het ondubbelzinnige voordeel van zelfgemaakte salades: je doet er alleen maar in wat je zelf lekker vindt, en daarmee zijn ze altijd verrassend. Dubbele pret.
Mijn recept voor doe-het-zelf tonijnsalade is intussen opgenomen in mijn kookboek Zonder pakjes & Zakjes 2, en natuurlijk staat het ook in de dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.