Vandaag een vegetarisch recept uit het gisteren besproken boek Haal meer uit je kast! (niet te verwarren met Alles uit de kast). Hoofdingrediënt zijn bruine linzen uit blik. Volgens de auteurs zijn linzen intussen uit het verdomhoekje, sterker nog ‘Het is zelfs behoorlijk bon ton om iets met linzen te doen. In sterrenrestaurants staan ze dan ook vaak op de kaart. Je hebt verschillende soorten bruine en groene linzen. Beroemd vanwege de nootachtige smaak zijn de Franse groene linzen van Le Puy, maar gewone bruine linzen uit blik zijn ook erg lekker’. Inderdaad.
Nodig voor 4 personen (als hoofdgerecht):
2 blikken bruine linzen (à 400 g), afgespoeld en uitgelekt
1 rode paprika, zonder zaadjes en in blokjes
2 stengels prei, in dunne ringen
100 g jonge bladspinazie
150 g zachte geitenkaas
1 knoflookteen, fijngehakt
2 theel komijnzaad
3 eetl rodewijnazijn
5 eetl olijfolie
Zout en versgemalen peper
Verhit 1 eetl olie in een ruime pan en bak de knoflook, prei, paprika en het komijnzaad al omscheppend 3-4 minuten.
Meng er de linzen door en bak 2 minuten mee.
Meng er de spinazie door en roer tot de groente net is geslonken. Haal direct van van het vuur.
Schep alles in een schaal en meng er de rest van de olie en de azijn door. Breng op smaak met zout en peper. Verbrokkel er de geitenkaas over. Lekker met stokbrood.
Tip: heb je geen blik maar wel gedroogde bruine of groene linzen in huis? Voorweken hoeft niet volgens de auteurs, koken wel. Doe ze in ruim water en kook ze gaar in circa 20-30 minuten.
Dit is zoals gezegd een recept uit het boek Haal meer uit je kast, lees hier mijn recensie.