Samen met collega Jeroen Thijssen proefde ik voor Trouw uit het kerstassortiment van de supermarkt. Gisteren kwam het voorgerecht met kalfsragout-pasteitjes aan de beurt, vandaag het tussengerecht, Pompoensoep met tijm en peper van C1000. Kant en klaar te koop in de supermarkt, waar het dezer dagen bomvol staat met gemakskerstmenu’s? De ideale oplossing tegen de kerststress? Of weegt het niet op tegen zelfgemaakt? Samen met collega Jeroen Thijssen zocht ik het uit voor Trouw.
Wat is het? Pompoensoep met knoflook, tijm en Spaanse peper (C1000, 2 personen € 2,29)
Testrapport:
Testen bleek lastig, want op de testdag (vandaag precies een week geleden), bleek het kerstmenu nog niet overal te koop in de winkel. Gelukkig was de supermarkt behulpzaam en beloofde om een koerier te sturen. Helaas kwam deze soep pas binnen toen Jeroen Thijssen en de fotograaf al lang weer naar huis waren. Maar ’s avonds heb ik hem alsnog geprobeerd. De soep komt wee over, maar wel met een flink pittige nasmaak, met onaangenaam droge stukjes Spaanse peper die in je keel blijven steken. Goedgevuld, met duidelijk zichtbare stukken pompoen en andere groente, maar daardoor wel vrij stevig en dik. Meer een maaltijdsoep dan een elegant kerstsoepje.
Dan toch maar liever zelf maken? Goed idee, hier komt het recept.
Pompoensoep met tijm en peper
Nodig voor 6 personen: (vegetarisch)
500 g pompoen (schoongemaakt gewicht), in blokken
1 bosje verse tijm, alleen blaadjes
1 knoflookteen, grofgehakt
1 gedroogd chilipepertje
1 eetl komijnzaad
½ eetl grof zout
6 eetl olijfolie
1 liter groentebouillon, kokendheet
evt garnering: scheutje room, wat tijm
Verwarm de oven voor op 200°C. Doe de pompoen in een braadslee. Stamp tijm, knoflook, pepertje, komijn en zout in een vijzel. Meng er op het laatst de olijfolie door. Hussel dit smeuïge mengsel door de pompoen. Zet 20-30 minuten in de oven tot de pompoenstukjes zacht zijn.
Schep alles over in een pan, week de aanbaksels los met wat hete bouillon. Doe alle bouillon in de pan. Laat met deksel 10 minuten sudderen. Pureer met de staafmixer. Proef op zout en peper. Serveer in kopjes, eventueel met een scheutje room erin en wat losse tijmblaadjes erover.
Tip: Pompoen kan vaak een tikje duf en flauw zijn. Door hem eerst met het kruidenmengsel in de oven te roosteren, krijg je flink veel smaak.
Morgen het hoofdgerecht: Gevulde rollade.