De supermarkten puilen uit van de kant-en-klare kerstmenu’s. De ideale oplossing tegen de kerststress, duur gemak voor luie donders of iets ergens daar tussenin? Maar de belangrijkste vraag: is het nou wel echt lekker? Samen met collega Jeroen Thijssen nam ik op verzoek van dagblad Trouw de proef op de som. We stelden een menu samen van vier verschillende supermarkten en beleefden al proevend samen met fotograaf Jörgen Caris een vrolijke middag. Soms viel het mee, soms viel het tegen. En soms viel er niks te proeven omdat de koerier met het gerecht op zich liet wachten. Van alle gerechten bedacht ik een doe-het-zelfversie, om zelf lekker mee de keuken in te duiken. Afgelopen zaterdag stond het in de krant, deze week op dit weblog. Vandaag het voorgerecht: Pasteitje met kalfsragout.
Wat is het?
Kalfsragout met verse kruiden (Jumbo, 400 gram €4,49)
en Pasteibakjes in stervorm (Jumbo, 4 stuks € 1,69)
Testrapport: De bakjes zijn mooi stervormig, dat wel, maar ook wel wat droog. Jeroen knort maar vindt de ragout niet slecht: er zit echt vlees in en echte champignons. ‘Alleen, waar zijn de beloofde verse kruiden?’. Karin speurt tevergeefs naar eventuele E-nummers: het etiket ontbreekt.
Zelf maken? Hierbij het recept.
Kerstmenu voorgerecht: Pasteitje met kalfsragout
Nodig voor 6 personen:
350 g kalfslappen
1 theel zout
1 theel gekneusde peperkorrels
2 sjalotten, in stukken
1 bouquet garni (2 takjes tijm, 2 takjes peterselie en 1 laurierblad)
50 g boter
50 g bloem
1 dl slagroom
1 eidooier
1 kneepje citroensap
1 eetl fijngehakte platte peterselie
Doe het vlees in een pan met zout, peperkorrels en 600 ml koud water. Breng aan de kook en schep het schuim eraf. Voeg sjalotten en bouquet garni toe. Laat met deksel op de pan het vlees op heel laag vuur gaar en zacht worden. Zet het vuur uit en laat alles afkoelen. Haal het vlees eruit en snij in kleine stukjes. Zeef de bouillon (je moet 5 dl overhouden) en zet in de koelkast. Smelt de boter in een pan met dikke bodem. Voeg de bloem toe en klop 2 minuten met een garde. Giet de koude bouillon in scheutjes erbij, goed kloppend met een garde tegen de klontjes. Laat onder af en toe roeren in 10 minuten zachtjes gaar worden. Warm op het laatst het vlees mee. Roer in een kopje de eidooier los met de slagroom en meng door de ragout. Breng op smaak met zout, peper en een kneepje citroensap. Roer de fijngehakte peterselie erdoor. Vul de (opgewarmde) pasteibakjes ermee.
Nodig voor 6 pasteibakjes:
18 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries)
½ losgeklopte eidooier
Verwarm de oven voor op 200 °C. Steek met een groot glas (of stervormige koekjessteker) rondjes (of sterren) uit het iets ontdooide bladerdeeg. Leg er steeds 3 op elkaar tot je 6 stapeltjes heb, eventueel met wat water ertussen gekwast bij wijze van lijm. Leg die op een met bakpapier bedekte bakplaat. Snij uit het overgebleven deeg dunne randjes en plak die bovenop. Het overige deeg mag weg. Kwast de bovenkant van de bakjes in met eierdooier. Bak ze in circa 15 minuten goudbruin en gaar. Wip het binnenste deeg eruit en zet nog een paar minuten terug in de oven om ook de binnenkant goed te laten drogen.
Morgen volgt het tussengerecht: Pompoensoep met tijm en peper.
Foto’s: Jörgen Caris