Nooit geweten dat de straten zo vol staan met nuttig ‘afval’. Menig gevonden item verhuisde intussen naar mijn Normandische buitenhuisje. Een leuk tafeltje, een stofzuigerstang voor de ondergrondse hoofdwaterkraan, een gammel wasrek voor de moestuin: de gekste dingen komen in Frankrijk ineens van pas. Buren die meubels weggooien weten me tegenwoordig ook te vinden; een beetje opknappen en ze staan weer te shinen.Maar wat ik nu toch hartje Amsterdam op straat bij het grof vuil tegenkwam! Een siersmeden bankje voor rondom een boom. Er was kennelijk iemand doorheen gezakt, de pootjes waren verbogen en er ontbrak een stukje rugleuning, maar verder: wát een beauty. Ik hees het metalen gevaarte op mijn fietszadel en liep zo goed en zo kwaad als het kon over de Amsterdamse grachten naar huis, een paar kilometer verderop. Amsterdammers mogen dan een chagrijnige reputatie hebben, menigeen bood hulp aan. Eenmaal thuis bleek het gelukkig helemaal uitelkaarschroefbaar maar oogden de pootjes toch wel erg gammel. En er waren er maar drie, geen vier. Gelukkig ken ik een lokale smid en die wist daar wel een mouw aan te passen, eh, lassen.
Het bankje mocht mee naar Frankrijk, waar ik een tuin vol bomen heb. Het was even wat wrikken, timmeren en gaatjes extra uitboren, maar uiteindelijk stond hij dan stabiel geïnstalleerd rondom een fraaie esdoorn. Hij was alleen suf bruin, met kale ijzeren pootjes die al licht begonnen te roesten. Maar gelukkig ben ik dol op schilderen en stonden er nog drie potten metaalverf in de schuur. Wit was te wit, blauw kleurde raar bij de boom, dus het werd groen. En voor ik het wist zat ik zielsgelukkig te wezen op een beeldschoon grachtengroen boombankje.
Alleen had ik nu geen tijd meer voor het koken van een uitgebreide maaltijd, dus het werd iets snels (orzo!) met wat toepasselijk groens (spinazie!), kip die ik toevallig nog had liggen plus een blikje mais voor wat blije zonneschijn. Want geluk vind je soms gewoon op straat, als je maar om je heen kijkt.
RECEPT Orzo met kip en spinazie
Nodig voor 2 personen:
150 g orzo
2 kipdijfilet (150-200 g)
200 g spinazie
1 klein blikje mais (150 g uitlekgewicht)
1 ui
1 knoflookteen
1 citroen
125 ml slagroom
250 ml water
½ kippenbouillonblokje
1 theel paprikapoeder
handje verse peterselie
olijfolie
zout & peper uit de molen
Snij de kip in kleine stukjes. Bestrooi met zout, peper en paprikapoeder. Snipper de ui en knoflook. Verhit een scheut olie in een grote braadpan. Bak eerst de kip op hoog vuur rondom tot die een kleurtje heeft en (bijna) helemaal gaar is. Schep uit de pan. Fruit nu ui en knoflook zachtjes 5-10 minuten. Doe de (ongekookte) orzo erbij, plus slagroom, water en een verkruimeld ½ bouillonblokje. Breng aan de kook, laat op zacht vuur onder af en toe roeren in ± 8 minuten gaar koken. Doe de kip weer terug, plus de uitgelekte mais en (in porties) de spinazie, roer tot de spinazie geslonken is. Rasp de schil van de citroen erboven fijn, pers de helft uit en roer ook het sap erdoor. Voeg de gehakte peterselie toe en proef op zout en (vooral) peper.
TIPS:
• Op het laatst wat Parmezaanse kaas erdoor is ook lekker. Net als dille in plaats van peterselie.
• Gedoe, die spinazie erdoor roeren? Laat de zak panklare spinazie eerst even slinken in de magnetron (in de plastic verpakking dus, met een gaatje erin geprikt.)
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
WERELDGERECHTEN
Binnen 1 jaar al de 5e druk: mijn kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes. Te koop bij Libris, Bruna of bol.com, of bestel hier een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar.