Het nieuwste pakje Wereldgerechten is weer één en al gebakken lucht. Orzo met geroosterde groente maak je net zo makkelijk zelf. Maar dan lekkerder en nog goedkoper ook.
Menig lezer attendeert me op nieuwe pakjes en zakjes, zoals bekend mijn stokpaardje. Een dankbare bron van informatie, want zo werd ik na twee maanden verblijf in het buitenland getipt over het nieuwste Wereldgerecht van Knorr, ‘Foodtrip orzo met inspiratie uit Sicilië’. Orzo is namelijk helemaal de bom. Het is pasta, maar lijkt op rijst. Lekker, veelzijdig, klein én supersnel gaar. Elke supermarkt heeft het intussen in het assortiment, dus je kon erop wachten tot ook de pakjesindustrie zich erop stortte.
De orzo van Knorr is ‘met lekker veel groente’. Maar – zucht, u raadt het al – die zitten er zoals altijd niet in, die moet u er zelf bijkopen, namelijk 1 courgette, 2 rode puntpaprika’s, 250 g kerstomaatjes, 2 uien en 85 g rucola. Plus ook nog geraspte parmezaan en olijfolie. In de doos zelf zit alleen 225 gram orzo. Plus een zakje kruidenmix en een zakje specerijenmix. Met daarin weliswaar een minuscuul vleugje kruiden en specerijen, maar vooral maltodextrine (suiker), gistextract (smaakversterker) en rookaroma (binnenkort verboden want mogelijk schadelijk). En dat voor de idioot hoge prijs van 4,99 euro, terwijl je in diezelfde supermarkt al voor 1,89 euro een pond biologische orzo vindt.
Het zoveelste voorbeeld van een gevalletje gebakken lucht.
Kan ik nou verdorie nooit eens met vakantie zonder dat ze weer wat idioots verzinnen?
Knorr zelf ziet dat uiteraard heel anders. Die roemt het ontbreken van smaakversterkers en kleurstoffen. En kijk, zelfs duurzaamheid wordt ingezet als marketingtruc. Zo staat er de energiebesparingstip bij om het hele gerecht in de oven te bereiden. Maar bovendien: “Bij Knorr gebruiken we de lekkerste groenten (sic!), kruiden en specerijen. Daarom streven we ernaar om al onze landbouwingrediënten duurzaam te telen. Dat is namelijk niet alleen goed voor de aarde, we geloven dat je het verschil ook echt proeft!” Tja, roerend hoor, zo’n streven. Maar zullen we gewoon zelf even orzo maken, zonder zo’n pak? Uiteraard met extra veel groente, maar dan echt.
RECEPT Orzo met geroosterde groente
Nodig voor 2 personen:
150 g orzo
1 courgette
1 aubergine
2 rode puntpaprika’s
250 g kerstomaatjes
1 ui
1 knoflookteen
50 g geraspte parmezaan
400 ml kokendhete groentebouillon
2 eetl tomatenpuree
een handje verse tijm en/of rozemarijn
olijfolie
zout & peper uit de molen
Oven voorverwarmen op 200 °C.
Snij de courgette in kwart ringen van 1 cm dik, de aubergine in dobbelstenen, de puntpaprika’s in stukjes. Snipper de knoflook en hak de tijm/rozemarijn fijn. Hussel alles met 3 eetl olijfolie, zout en peper door elkaar. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster 30 minuten. Snij intussen de kerstomaatjes doormidden en voeg die halverwege toe. Dit kan ook al van tevoren.
Snipper de ui en fruit een paar minuten in een pan met dikke bodem. Bak de tomatenpuree 2 minuten mee. Schep dan de orzo erdoor en giet de kokendhete bouillon erbij. Kook gaar in ± 7-8 minuten. Af en toe roeren tegen het aanbakken. Meng de helft van de geroosterde groente en de parmezaan erdoor, proef op zout en peper. Verdeel over 2 borden met de rest van de groente en parmezaan erover, plus nog een fliebeltje olie.
TIPS:
* Meer eters? U kunt de hoeveelheden prima vermenigvuldigen. De groente kunt u vooraf roosteren en eventueel weer licht verwarmen in oven of magnetron.
* Nog meer zin in orzo? Probeer ook mijn recept voor orzo caprese.
* Groentebouillon mag van mij best van een blokje hoor, maar zelfgemaakt met wat restjes is nog veel lekkerder. Hier vind je mijn recept voor gratis groentebouillon.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
NOG MEER WERELDGERECHTEN
Nog veel meer Wereldgerechten, maar dan om zelf te maken vind je in mijn kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes. Nu al vijfde druk! Te koop bij Libris, Bruna of bol.com, of bestel hier een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar.