Weer eens wat anders: meloen zónder ham, maar met feta. Die je eerst even laat marineren in een zelfgemaakte pistachepesto. Plus mijn favoriete eetbare versiersel: knalblauw komkommerkruid. Zelfs kinderen vinden het heerlijk.
Het valt niet langer te ontkennen: het is herfst. Ik heb nu al heimwee naar de zomer. En dat terwijl die zomer helemaal niet al zowat begon in mei en ook lange tijd daarna helemaal niet zo zomers was. Ook niet in Frankrijk, want het weer in Normandië is niet bijster verschillend van dat in Nederland. Nat dus, met af en toe een zonnetje, en dan wederom nat. Goed voor de plantjes, dat wel.
Ach, niet piepen, het waren twee heerlijke Franse maanden. Met af en toe typen aan een nieuw boek, maar toch ook veel geluier, geklooi in de tuin en leuke logés. Vooral mijn moestuin mis ik nu al. Wat een luxe om even rond etenstijd de tuin in te wandelen en te kijken wat er staat te popelen om geoogst te worden. Sla, heel veel sla, en eetbare bloemen. Maar ook snijbiet en meiknolletjes, die het dit jaar heel goed bleken te doen. De peulvruchten waren helaas een ander verhaal: doperwten, peultjes, sperziebonen, boerentenen: het wilde in 2024 maar niet lukken, ondanks alsmaar opnieuw zaaien. Nou ja, volgend jaar beter.
De laatste, zowaar zomers warme, avond voor de terugreis wilde ik nog één keer een feestelijk, vakantie-achtig maaltje. Nu eens niet Frans, maar Grieks, met watermeloen en feta. De plaatselijke supermarkt is weliswaar vijf keer zo groot als mijn Amsterdamse Albert Heijn, maar geldt hier als een kleintje. Ze hadden geen watermeloen, alleen oranje cantaloupe. Ook lekker. Maar nu eens zonder rauwe ham. Feta was er wel, zij het uitsluitend in kant-en-klare blokjes, in een potje. Ook goed. Die leukte ik thuis op met een soort pesto van basilicum en munt, uiteraard uit eigen tuin. Plus dé hit van afgelopen zomer: wat komkommerkruid (borage). Alles, werkelijk alles fleurt meteen op met die beeldige knalblauwe bloemetjes. Het is niet alleen prachtig, het smaakt ook echt komkommerig, zelfs kinderen lusten het. Ik raad u dan ook met klem aan om volgend voorjaar borage te zaaien. U zult zien, daarna wordt het vanzelf gewoon wéér zomer.
RECEPT Meloen met feta
Nodig voor 4 personen:
1 rijpe cantaloupe-meloen (zo’n oranje)
75 g feta
30 g pistachenootjes (gepeld)
1 handje basilicum
1 handje munt
2 eetl van uw allerlekkerste olijfolie + extra
1 limoen of ½ citroen
zout & peper uit de molen
als u heeft: ± 8 boragebloemetjes (komkommerkruid)
Doe de olijfolie in een kom, plus rasp en sap van de limoen (of citroen), zout en peper. Hak de basilicum en de munt fijn en de pistachenootjes grof. Schep erdoor. Snij de feta in blokjes, of vis de kant-en-klare blokjes uit het potje en laat uitlekken. Schep voorzichtig door de dressing en laat even staan.
Snij de meloen doormidden, lepel de zaadjes eruit, snij in 8 parten en verwijder de schil. Doe op een grote schaal. Lepel het feta-mengsel erover. Sprenkel er nog een fliebel olijfolie over. Garneer indien mogelijk boragebloemetjes. Maar geen paniek als u die niet hebt, ook zonder blauwe bloemetjes is dit een heerlijk voorgerecht. Lekker met stokbrood.
TIP:
Borage alias komkommerkruid komt vaak elk jaar vanzelf weer terug. En hij doet het zelfs in een pot op het balkon.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
WERELDGERECHTEN
Nu al VIJFDE druk, mijn laatste kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes. Te koop bij Libris, Bruna of bol.com, of bestel hier een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar.