Het is nog altijd volop tomatentijd, ook al bleven mijn zelfgekweekte helaas alsmaar groen. Dus bakte ik taartjes met kerstomaatjes (en mozzarella) uit de winkel, maar wel met zelfgemaakte pesto. Van brandnetels (maar gewoon basilicum kan ook).
Al ben ik dan geboren en getogen tussen de Westlandse tomatenkassen, inclusief de onvermijdelijke tomaatgerelateerde bijbaantjes, toch had ik nog nooit zelf geprobeerd om tomaten te telen. Tot dit jaar. In de lente begon ik nijver met voorzaaien in wc-rolletjes en eierdozen. Na elke groeispurt werden de zaailingen liefdevol overgeplant in een iets groter bakje. Wekenlang stond de vensterbank vol met groen spul, dat pas na de IJsheiligen naar buiten mocht. Eerst af en toe een uurtje op het balkon, om voorzichtig te wennen aan het barre buitenleven, tot ze uiteindelijk in de auto mee mochten naar Normandië, mijn moestuin in. Drie verschillende soorten had ik, zowel gewone tomaten als kerstomaatjes. (Het is mij overigens een raadsel waarom recepten en supermarkten reppen van ‘cherrytomaatjes’ als we er al een prima woord voor hebben, bij ons thuis liefdevol verbasterd tot kerst-omaatjes.) Alle planten groeiden als kool. Wederom was ik alsmaar in de weer, nu met rekjes en stokken om de boel te ondersteunen. En ja hoor, alras verschenen de eerste groene trosjes, ik kon mijn geluk niet op. Alleen bleven ze groen. Steeds meer tomaten kwamen erbij, kleintjes en grote, maar allemaal even pesterig groen. Welgeteld één rood tomaatje heb ik kunnen oogsten voordat ik weer terugkeerde naar Nederland. Volgende week ga ik eindelijk weer even terug naar mijn moestuin, benieuwd hoe ze er nu bij hangen. Of misschien zijn ze zelfs alweer op, want ik had mijn Franse buurvrouw op het hart gedrukt om rijpe exemplaren vooral op te eten. Tja, dat is nu eenmaal het lot van de (reizende) moestuinierster. In dat geval: volgend jaar beter.
Gelukkig heeft mijn Amsterdamse groenteboer altijd mooie gekleurde kerstomaatjes voorradig. Ik bakte er deze mooie taartjes mee. Een lekker voorgerecht waarin ook de zelfgemaakte brandnetelpesto goed van pas kwam, want de brandnetels deden het dit jaar uitstekend. En die moet je juist wél groen oogsten. Wist je trouwens dat als je wat zaadjes van die doorgesneden tomaatjes in een potje aarde stopt, je weer een heel legioen nieuwe tomatenplantjes krijgt? Mijn vingers jeuken…
RECEPT
Tomatentaartjes met brandnetelpesto
Nodig voor 4 stuks:
4 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries)
250 g gekleurde kerstomaatjes
150 g mini-mozzarella’s (kamertemperatuur)
4 theel Dijonmosterd
zout & peper uit de molen
Sjalottenchutney:
200 g sjalotten
20 g boter
20 ml olijfolie
20 g suiker
20 ml appelazijn
Brandnetelpesto:
100 g vers geplukte jonge brandneteltopjes
± 125 ml olijfolie
1 knoflookteentje
25 g pijnboompitten
25 g parmezaan
1 eetl vers citroensap
Oven tijdig voorverwarmen op 200 °C.
Chutney: Snij de sjalotten in dunne ringen. Smelt de rest in een steelpan. Laat de sjalotten er 20 minuten in sudderen. Laat afkoelen.
Pesto: Dompel de brandnetels in kokend water, spoel af met koud water en maak goed droog. Mix met de rest tot een vloeibare pesto. Proef op zout en peper.
Taartjes: Laat het bladerdeeg ontdooien op een met bakpapier beklede bakplaat. Kerf met een scherp mes een dun randje rondom, zonder helemaal door te snijden tot de bodem. Prik het binnenste in met een vork. (Zo krijg je vanzelf een klein opstaand randje). Smeer de mosterd over de bodem. Verdeel de chutney erover. Daarop gaan de gehalveerde tomaatjes, alvast een paar mozzarellaatjes, peper, zout en een sliertje olie. Bak 20 minuten vrij onderin in de oven. Verdeel de rest van de mozzarella erover en garneer met de brandnetelpesto.
TIPS:
* Zorg dat de pesto goed vloeibaar is, als een saus. Wat overblijft is lekker door de pasta. Kan natuurlijk ook met basilicum in plaats van brandnetel (recept basilicumpesto).
* Je zou in theorie die sjalottenchutney ook kunnen weglaten, maar het zorgt wel voor een smeuïg en smakelijk zacht bedje. Dus ik zou het zeker wél doen.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
WERELDGERECHTEN
Nu al VIJFDE druk, mijn laatste kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes. Te koop bij Libris, Bruna of bol.com, of bestel hier een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar.