Weer eens wat anders dan een tosti, dit heerlijk hartige halve stokbroodje uit de oven.
Kijk nou toch, de Franse dorpsbakker had ineens iets nieuws: tartines. Halve, belegde stokbroden, gegratineerd in de oven. Handig, zo komt hij natuurlijk van zijn oude spullen af, want geen Fransman haalt het in zijn hoofd om oudbakken stokbrood te kopen, laat staan te eten. En het bleek ook nog met tradition, niet de standaard baguette, maar voor een dubbeltje extra de lekkere, ambachtelijke versie daarvan. In elke winkel heet-ie anders, vaak vernoemd naar het dorp, de bakker zelf of de meelleverancier. Maar als u ‘une tradition’ bestelt, weet elke Franse bakker wat u bedoelt.
Er was zowaar nog een nouveauté: als je er ook nog een gebakje bij kocht, werd het beschouwd als een ‘formule déjeuner’, en dan mocht je een gratis drankje uitzoeken in de koelkast. Want dat al die Fransen elke dag warm lunchen met veel wijn, das war einmal.
Hij had zelfs verschillende uitvoeringen van de tartine. Steevast met tomatensaus als basis, daarop kaas en dan iets vlees-achtigs: spekjes, worst, chorizo of ham. Vegetarisch blijft nog een dingetje hoor, in (ruraal) Frankrijk. De lekkerste variant vond ik die met onze regionale kaastrots: de Coeur de Neufchâtel. Een mild en romig witschimmelkaasje in de vorm van een hart. Die tartine, die bleek een groot succes. Maar hee, dacht ik al snel, dat kan ik natuurlijk ook zelf. Ik heb immers ook regelmatig oudbakken stokbrood over.
Maar ik realiseerde me al snel dat de Coeur de Neufchâtel in Nederland helaas lastig te krijgen is, behalve natuurlijk bij de betere kaaswinkel. Daarentegen ligt in elke supermarkt Camembert. Dat blijkt ook goed te werken, al loopt die in de oven wel wat meer van het brood af, maar ach, daar valt mee te leven. Goed stokbrood vinden is nog het lastigst. Als je bij de Nederlandse broodjuwelier al een tradition-achtig stokbrood tegenkomt, is het drie keer zo duur als in Frankrijk en toch lang niet zo lekker. Maar we doen het er maar mee.
RECEPT Tartine uit de oven
Nodig voor 2 hongerige personen:
1 stokbrood
1 camembert
1 pot geroosterde paprika’s (250 g uitlekgewicht)
50 g (half) gedroogde zontomaatjes op olie (potje)
25 g geraspte belegen kaas
2 theel gedroogde oregano
zout & peper uit de molen
optie: 50 g spekjes
Oven voorverwamen op 200 °C.
Laat de paprika’s en tomaatjes wat uitlekken. Pureer samen in de keukenmachine tot een rode moes. Breng op smaak met veel peper en een snufje zout. Snij het stokbrood in de lengte doormidden zodat u een boven- en onderkant hebt. Smeer die met de achterkant van een lepel helemaal in met de paprikamoes. (Te veel? Eet de rest als pastasaus). Bestrooi met geraspte kaas. Snij de camembert doormidden, en dan elke helft in plakjes. Leg op het brood. Verdeel er desgewenst ook wat spekjes over. Bestrooi met oregano en geef nog een haal met de pepermolen. Leg het brood op een met bakpapier beklede bakplaat, of snij in stukken als het niet past.Bak ± 15 minuten in de oven tot de kaas lekker bubbelt. Kan ook de volgende dag prima weer even opgepiept worden in de oven. Serveer met een lekkere groene salade met mosterdvinaigrette als forse lunch of licht diner.
TIP:
Mocht u bij de kaaswinkel ooit zo’n hartvormig kaasje tegenkomen, Coeur de Neufchâtel, onmiddellijk toeslaan. Ook heerlijk om zo te eten natuurlijk.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
WERELDGERECHTEN
Nu al VIJFDE druk, mijn laatste kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes. Te koop bij Libris, Bruna of bol.com, of bestel hier een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar.