Welk recept zal ik eens doen uit de gisteren besproken Toet- en Taartkalender? Makkelijk, die van 10 november natuurlijk. En hoera, dat blijkt de boterkoek van ene Nina. Jeugdsentiment! Boterkoek was het eerste gebak dat ik leerde maken, maar lijkt tegenwoordig helemaal van de kaart verdwenen. Tja, boter hè? Boter is eng, boter is vet, boter is fout! Grmpf. Hoog tijd voor een hernieuwd eerherstel voor de boterkoek. Met roomboter uiteraard. Ik zeg het er maar bij, omdat wij het enige land ter wereld zijn waar mensen nog altijd doodleuk margarine nemen als er boter in een recept staat. Maar boter is boter. Géén margarine.
Nodig voor 8 personen:
350 g zelfrijzend bakmeel
300 g suiker
250 g roomboter (!)
0,5 tl zout
1 tl citroenrasp
1 ei
Verwarm de oven voor op 185°C. Maak een deeg van meel, suiker, boter en zout. Kneed de citroenrasp erdoor. Doe het deegmengsel in een ingevet bakblik voor boterkoek (28 cm). Strijk de bovenkant vlak met de bolle kant van een lepel. Maak met een mes een ruitpatroon over de bovenkant en gestrijk met eigeel. Bak in het midden van de oven in 25-30 minuten gaar. Maak hem direct na het bakken los van de bodem en snij hem in stukjes of kleine puntjes.
Dit recept komt zoals gezegd uit de Toet- en Taartkalender, lees hier mijn recensie