Oefs en meurette is een heerlijke Franse klassieker van gepocheerde eieren in rodewijnsaus met spek en champignons, maar nu deed ik het eens in witte wijn, geïnspireerd op collega Eva Posthuma de Boer. En dat bleek een groot succes.
Met een huis in Normandië en een eigen Frans kookboek op mijn naam ben ik altijd extra nieuwsgierig naar boeken van andere francofielen. Zo heb ik twee recente Franse kookboeken in huis. Allebei groot, dik, vol prachtige foto’s en één en al feest der herkenning. De nieuwste is Chez Bijdendijk, van de gelijknamige sterrenchef Joris. Alles wil ik meteen opeten, al zijn de meeste recepten waarschijnlijk best hoog gegrepen voor de gemiddelde thuiskok, de optimistische ondertitel (‘Thuis leren koken aan de hand van 70 Franse klassiekers’) ten spijt. Eendenpers, anyone?
Boergondisch van Eva Posthuma de Boer is al wat langer uit, maar dat boek veel duidelijker toegespitst op de niet-professional. Zij baseert zich eveneens op klassieke recepten, met name die uit de Bourgogne, waar ze een huis heeft. Alleen dan zoveel mogelijk in een wat lichtere uitvoering.
Als eerste viel mijn oog op haar versie van oeufs en meurette, een evergreen van gepocheerde eieren in rodewijnsaus. In restaurants soms wel geserveerd met drie (3!) eieren tegelijk, en dan nota bene als voorgerecht. Had ik al gezegd dat de bourgondische keuken soms best heavy kan wezen?
Eva bedacht een versie met witte wijn in plaats van de traditionele rode. Wat een briljant idee! Om het minder zwaar te maken liet ze ook de gebruikelijke spek en champignons achterwege en ze verving het gepocheerde ei door een gekookt exemplaar. Daar kreeg ik hier thuis de handen echt niet voor op elkaar. Dus ik deed wél spek, champignons en gepocheerde eieren. Maar wel à la Eva met een scheutje slagroom. En o ja, gewoon met stokbrood van de bakker in plaats van Eva’s zelfgebakken briochebrood. Ohlala, wat was dat très verrukkelijk! Spierwit werd het gerecht bij mij natuurlijk niet, vanwege die spek en champignons, eerder beige. Maar u weet: op eetgebied zijn alle tinten bruin, van beige tot mahonie, juist een pré. Bruin eten is altijd lekker. En anders, om met Eva te spreken: “Als je het ei opensnijdt, knalt het geel van je bord.”
RECEPT Franse eieren in wittewijnsaus
(Oeufs en meurette – witte versie)
Nodig voor 2 personen:
(als voorgerecht of licht hoofdgerecht):
1 ui
2 eieren (voor hongerige types: 4)
6 plakjes stokbrood
125 g spekjes
250 g witte champignons
200 ml witte wijn
200 ml kippenbouillon
100 ml slagroom
20 g boter
2 takjes tijm
wat azijn
Snipper de ui. Fruit samen met de spekjes in de boter 5 minuten in een koekenpan. Snij de champignons in plakjes, doe erbij, fruit nog eens zachtjes 10 minuten. Laat intussen in een steelpan de witte wijn met 2 takjes tijm op hoog vuur inkoken tot de helft. Voeg de kippenbouillon toe en kook weer in tot de helft. Ten slotte mag de slagroom erbij. Wacht tot het pruttelt, giet dan bij de champignons en laat zachtjes sudderen terwijl u de eieren pocheert, de saus mag vrij dun blijven. Breng op smaak met peper (zout hoeft waarschijnlijk niet). Vis de tijm eruit. Rooster het stokbrood. Dit kan allemaal ook al van tevoren. Verhit een pan met kokend water en een scheutje azijn. Doe elk ei in een kopje en laat ze (per 2) in het water glijden als het water borrelt. Zet het vuur uit, wacht 3 minuten en vis ze uit de pan met een schuimspaan.
Serveren: Leg het brood in 2 diepe borden. Verdeel de hete champignonsaus erover, dan de gepocheerde eieren. Bestrooi met wat zout, peper en nog wat tijm.
TIP: Rooster het brood in het broodrooster of ingesmeerd met wat boter of olie 5 minuten in de oven.
Dit artikel verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
ZIN IN NOG MEER FRANSE RECEPTEN?
Die vind je, zowel zoet als hartig, natuurlijk in mijn kookboek De makkelijke Franse keuken. Een pareltje, messieurs-dames! Nu ook nog in mid-price editie, voor slechts € 17,99.
Te koop bij elke boekwinkel en via bol.com. Of bestel hier via mijn eigen website een persoonlijk gesigneerd exemplaar, plus eventueel een speciale erin geschreven boodschap (même en français si tu veux!) en/of illustratie naar eigen wens.