Het is een fraai staaltje restverwerking, de croissant aux amandes. Elke Franse bakker heeft ‘m, want op die manier komt hij van z’n ouwe spullen af. Een viennoisserie van gisteren, die is immers onverkoopbaar, zeker in het land waar men ’s middags de neus ophaalt voor stokbrood van diezelfde ochtend. Maar snij een oudbakken halvemaanbroodje open, smeer er een simpele amandelcrème tussen, gooi de boel even in de oven en hoppa, iedereen is er (weer) dol op. Toegegeven, ze zien er soms best klunzig uit. Een plat, wat ondefinieerbaar gevaarte waar de crème een beetje is uitgelopen. En ja, ze kunnen soms mierzoet en een tikje log uitvallen en je krijgt onherroepelijk superkleverige vingers van het oppeuzelen, maar hee, wel recycling in optima forma. En nog lekker ook. Alles voor de duurzaamheid.
Alleen zelf maken had ik nog nooit geprobeerd. Waarom eigenlijk niet? De methode werkt namelijk uitstekend bij elke soort (oudbakken!) croissant. Zowel met die van de betere bakker als die van de supermarkt. Ja, zelfs met van die suffe Nederlandse afbakcroissantjes waar een Fransman een rolberoerte van zou krijgen. Al moet gezegd: hoe lekkerder de croissant an sich, hoe lekkerder het eindresultaat, want dat heb ik natuurlijk uitentreuren voor u uitgeprobeerd. Alles voor de wetenschap.
Wat blijkt: je hebt ze razendsnel in elkaar geflanst want die amandelcrème is een kwestie van een beetje zwaaien met een mixer. Dat kan elke thuiskok met twee linkerhanden. Een cruciaal onderdeel is wel een simpel suikerstroopje, nodig om de croissants weer knapperig te krijgen. Niet overslaan dus. In de klassieke versie gaat daar ook vaak een scheut rum doorheen, maar dat liet ik achterwege. Ik koos namelijk al voor een andere twist, die van sinaasappel. Niet in de suikerstroop, maar in de amandelcrème, dat zorgt voor een heerlijk aromatisch en bovendien lenteachtig licht effect. Vervolgens hoeven ze alleen nog maar een kwartiertje in de oven en zie het wonder geschieden. Ha, zo zalig krijg je ze bij geen enkele Franse boulangerie.
RECEPT Amandelcroissants
Voor 4 stuks:
4 oudbakken croissants (van gisteren)
3-4 eetl amandelschaafsel
poedersuiker
Suikerstroop:
100 ml water
1 volle eetl suiker
Amandelcrème:
50 g boter (kamertemperatuur)
50 g suiker
50 g amandelmeel
1 ei
rasp van 1 sinaasappel
2 eetl oranjebloesemwater
snufje zout
Oven voorverwarmen op 180 ᵒC.
Suikerstroop: Laat water en suiker in een steelpan 1 minuut doorkoken en dan afkoelen.
Amandelcrème: Doe alle ingrediënten in een kom en mix tot een glad geheel.
Snij de croissants in de lengte doormidden, als een broodje. Kwast van binnen en van buiten royaal in met de suikersiroop, ze mogen best vrij nat worden. Verdeel 2/3 van de amandelcrème over de croissants, plak ze weer op elkaar en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel de rest van de amandelcrème over de bovenkant. Bestrooi met amandelschaafsel. Bak ze ± 15 minuten in de oven tot de amandelcrème stevig is en de croissants mooi goudkleurig zijn. Bestrooi met poedersuiker. Serveer meteen of op kamertemperatuur.
TIP:
Suikerstroop snel terugkoelen: zet de steelpan in een gootsteen met een laag ijskoud water.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
ZIN IN NOG MEER FRANSE RECEPTEN?
Die vind je, zowel zoet als hartig, natuurlijk in mijn kookboek De makkelijke Franse keuken. Een pareltje, messieurs-dames! Nu ook nog eens in mid-price editie voor slechts € 17,99. Te koop bij elke boekwinkel en via bol.com. Of bestel hier via mijn eigen website een persoonlijk gesigneerd exemplaar, plus eventueel een speciale erin geschreven boodschap (même en français si tu veux!) en/of illustratie naar eigen wens.