“Ik zoek een Dalmatiër”, zei de vrouw tegen de barman. In het Amsterdamse buurtcafé werd een avond georganiseerd voor buitenlandse taalstudenten en de man achter de bar was de eigenaar van een taalschool. Viavia had hij mij uitgenodigd als ‘mystery guest’, zodat zijn cursisten hun Nederlands op mij konden oefenen. Maar waarom, terwijl de leerlingen binnendruppelden, vroeg de vrouw naast me om een Dalmatiër? Ik bleek het verkeerd verstaan te hebben. Dat lag beslist niet aan haar Nederlands, maar meer aan de luidruchtige omgeving. Ze zocht namelijk geen hond maar een ‘taalmaatje’. Iemand om eens per week mee af te spreken om haar Nederlands te verbeteren. Want ze was druk op zoek naar een baan, alleen haar taalvaardigheid werd steeds nét niet goed genoeg bevonden.
Lang verhaal kort: we raakten aan de praat en ik werd haar taalmaatje. Dat is inmiddels een jaar geleden. Bijna wekelijks wandelden we een uurtje door het Vondelpark, waarbij ik haar zo veel mogelijk liet praten en alle charmante foutjes op klemmend verzoek keer op keer rücksichtlos corrigeerde. Ze bleek Zwitserse, getrouwd met een Fin, en na jaren in Amerika gewoond en gewerkt te hebben, waren ze twee jaar geleden neergestreken in Amsterdam. Met verve had ze zich op het leren van de taal gestort, en ik was oprecht onder de indruk. Ook van haar enthousiasme, energie en gedrevenheid. Maar haar potentiële werkgevers helaas niet. Keer op keer liepen haar sollicitaties op niets uit. Even onbegrijpelijk als frustrerend.
Onze laatste wandelafspraak zegde ze af. Ze had besloten om terug te gaan naar Zwitserland omdat ze een toekomst in Nederland helaas niet meer ziet zitten. Bij het afscheid kreeg ik het kookboek dat ze in coronatijd maakte: een verslag van haar project om honderd dagen lang eten te delen met buren en vrienden. In tupperwarebakjes of virtueel, via een kookvideo.
Ik mis mijn Dalmatiër en troost me nu met een fijn comfort food-recept uit het boek, pistachelasagne. Ter opbeuring voegde ik er een berg vrolijke lentegroente aan toe.
RECEPT Lasagne met pistache
Nodig voor 4 personen:
± 250 g lasagnevellen
150 g ongezouten pistachenootjes
250 g doperwten en/of (gedopte) tuinbonen (diepvries)
200 g spinazie
2 bosjes lente-ui
150 g parmezaan
handvol dille/basilicum
1 citroen
wat olijfolie
Bechamel:
750 ml melk
50 g boter
50 g bloem
nootmuskaat
Giet kokend water over de doperwten/tuinbonen. Rooster de pistachenootjes 8 min in de opwarmende oven (200 °C). Laat afkoelen. Hou 50 g apart en hak grof. Maal de rest fijn in de keukenmachine met dille/basilicum, citroenrasp en –sap. Laat de spinazie al omscheppend slinken in een hapjespan met wat olie. Meng van het vuur af met de uitgelekte doperwten/tuinbonen, bijna alle in ringetjes gesneden lente-ui en de helft van de grofgehakte pistaches.
Bechamel: Smelt de boter in een pan. Roer de bloem er 2 minuten door. Voeg al roerend met een garde de melk toe, laat 10 minuten zachtjes sudderen. Roer de pistachepesto en ¾ van de geraspte parmezaan erdoor. Breng flink op smaak met zout, peper en versgeraspte nootmuskaat.
Samenstellen: Eerst wat bechamel in een ingevette ovenschaal, dan pastavellen, dan 1/3 groente, dan bechamel, dan pasta, etc. Eindig met pasta en bechamel. Bestrooi met parmezaan, gehakte pistache en lente-ui. Zet in de oven: 30 minuten onder alufolie, 10 minuten zonder. Garneer met nog wat dille/basilicum en lente-ui.
TIPS:
* Voorkoken van lasagenvellen nooit doen (geklieder!), maar het helpt enorm voor de smeuïgheid om gedroogde lasagnevellen eerst even nat te maken onder de koude kraan.
Ik deed een mix van doperwten en tuinerwten, die ik wel even dubbeldopte. Maar bij (ontdooide) diepvriestuinerwten gaat dat zo’n beetje vanzelf als je ze vastpakt. Voordeel: dan heb je meteen mooi knalgroene (halve) boontjes. Hou dan wel het gedopte gewicht aan.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
WERELDGERECHTEN
Nu al derde druk, mijn nieuwe kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes. Te koop bij Libris, Bruna of bol.com, of bestel hier een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar.