Banana pancakes kennen we allemaal, maar het kan ook heel goed met appels, en met havermout in plaats van bloem. Een feestelijk ontbijt, helemaal met maple syrup.Als je tien appelbomen hebt, zoals ik, weet je soms van gekkigheid niet meer wat je met appels moet doen. Appeltaart, appelcake, appeltoetjes uit de oven, appelmoes, appelsap, appeljam, tuurlijk. Been there, done that. Maar ik blijf altijd op zoek naar nieuwe inspiratie. Dus toen vriendin M. appte dat ze een tweedehands kookboek had opgeduikeld getiteld ‘Koken met appelen’, reageerde ik meteen met: jaaa!
Het blijkt een Amerikaans boek uit 1991 van ene Robert Berkeley. Weliswaar vertaald in het Nederlands, maar de appelrasbeschrijvingen zijn een heerlijke ver-van-mijn-bed-show. Had u ooit gehoord van de Rode Island Greening, de Orleans Reinette of de Rome Beauty? Zouden de Lord Derby en Lord Lambourne net zo sjiek smaken als ze klinken? En wat dacht u van de Beauty of Bath, de Blenheim Orange of, hoe intrigerend, de Northern Spy (‘groot, glanzend rozerode en groen getinte schil, sappig, stevig vruchtvlees dat rijk van smaak en vrij zuur is’)?
De recepten zijn soms wat wonderlijk, maar dat kan ook aan de paginagrote foto’s liggen. Neem nou die fletse kruidkoek, neergevlijd op een theedoek met daarnaast een leeg kopje zonder heet water, maar wel met een theezakje erin. Nog gekker is de onappetijtelijk donkergrijsgroene plak appel-spinaziepaté die lukraak is gedeponeerd op een bord met een ferme bos bladselderij. De appelsoepen ogen raar korrelig, zowel die met pompoen als die met blauwe kaas. Alle vis en vlees is opzichtig voorzien van grillruitjes, alsof iemand flink met een dikke zwarte viltstift in de weer is geweest.Uiteindelijk toch niet zo’n bruikbaar kookboek dus. Alhoewel, havermoutpannenkoekjes met appel, dat klinkt dan weer heel aanlokkelijk. Tot ik de beschrijving lees: eerst havervlokken wellen in kokend water, dan moet er bloem bij (waar is die havermout dan voor?), en dan naast de gebruikelijke melk en eieren ook nog gesmolten boter en een berg suiker. Helemaal op het laatst schep je de geraspte appels erdoor.
Ik doe het een stuk makkelijker (en gezonder) en kieperde alles gewoon in de blender voor een heerlijk weekendontbijtje.
RECEPT Appelpannenkoekjes met havermout
Nodig voor 2 personen:
2 appels
100 ml melk
2 eieren
75 g havermout
1 tl bakpoeder
1 tl kaneel
1 tl gemalen kardemom
snufje zout
Plus: boter, maple syrup (ahornsiroop), Griekse yoghurt
Doe melk, eieren, havermout, bakpoeder, zout en de helft van de kaneel/kardemom in de blender. Schil en ontklokhuis de appels. Doe er eentje in stukken in de blender erbij. Mix tot een glad beslag en laat even staan. Nu heeft u tijd om die tweede appel in kleine blokjes te snijden. Omhussel de blokjes met de andere helft van de kaneel/kardemom en bak in wat boter in een koekenpan al omscheppend een paar minuten tot ze zacht zijn. Haal eruit, veeg de pan schoon. Neem een tweede koekenpan erbij, dan gaat het sneller. Laat allebei goed heet worden, smelt er wat boter in, giet er dan steeds 3 rondjes beslag in. Bak op middelhoog vuur tot de bovenkant droogvalt met luchtbelletjes, draai dan om en bak de andere kant nog een minuutje. Herhaal tot het beslag op is. Serveer met een dotje yoghurt en de appelblokjes. En zet de fles maple syrup op tafel.
TIP:
Doe altijd eerst de vloeibare ingrediënten in de blender (melk, eieren), anders ‘pakt’ hij niet goed bij het mixen.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
WERELDGERECHTEN
Nu al derde druk, mijn nieuwe kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes. Te koop bij Libris, Bruna of bol.com, of bestel hier een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar.