Welja, nog een vegan recept, en weer met pinda’s en pindasaus (ik zit in een pindafase), maar nu in de vorm van een Aziatisch geïnspireerde, fleurige traybake met gnocchi en groente.
Zeg nooit tegen je tafelgenoten “Vanavond eten we vegan”, want dan is er altijd wel iemand die in de gordijnen klimt. Welnee, de kunst is om gewoon een smakelijk maal op tafel te zetten waar toevallig niks dierlijks aan te pas is gekomen. Een belangrijke tip die ik in mijn artikel over de (beginnende) plantaardige thuiskok (zie gisteren) per ongeluk ben vergeten.
Zelf zit ik intussen in een pindaperiode, en dat komt door de tip van mijn collega Jigal Krant (van het boek TLV Vegan) om meer te doen met pindasaus (“Fantastische uitvinding, maakt alles lekker”). Van de weeromstuit maakte ik ook weer eens zelf pindakaas. Mijn recept staat in mijn Grote zónder pakjes & zakjes kookboek, maar het komt neer op een bak ongezouten pinda’s 10 minuten licht roosteren in de oven en dan (afgekoeld!) met een snuf zout en suiker minstens 5 minuten malen in de keukenmachine tot het helemaal vanzelf pindakaas wordt, eventueel geholpen door een lepeltje olie. Duizend keer lekker dan Calvé.
Ineens moest ik denken aan die andere collega, Mark Bittman, wereldberoemd voormalig eetschrijver van The New York Times. Hij zweert bij zijn ‘vegan before six’-principe, alias VB6, wat tevens een dieetmethode bleek. Overdag eet hij alleen plantaardig (groente, fruit, noten, granen en zaden), maar ’s avonds doet hij waar hij zin in heeft, dus dat kan ook vlees of vis zijn. In mijn ervaring vinden echter veel mensen plantaardig eten overdag juist lastig. Geen eitje bij het ontbijt, geen boterham met kaas bij de lunch: maar wat eet je dan? Alsmaar hummus gaat ook vervelen. Daar heeft een derde collega, de immer inventieve Joke Boon, iets op gevonden. Ze gebruikt hummus als boter, dus als basis op brood of crackers, en vervolgens gaat er ingemaakte of geroosterde groente bovenop. Even fleurig als heerlijk.
Net zo fleurig en heerlijk is deze avondmaaltijd: een Aziatisch geïnspireerde bakplaat met pindasaus. En natuurlijk mag u daarvoor ook gerust pindakaas uit een pot nemen.
RECEPT Gnocchi-bakplaat met pindasaus
Nodig voor 2 personen:
300 g (koelverse) gnocchi
1 aubergine
2 zoete aardappelen
1 rode paprika
75 g ongezouten pinda’s
3 eetl olijfolie
2 eetl maple syrup
1 knoflookteen
1 theel gerookt paprikapoeder
wat chilivlokken
zout & peper uit de molen
3 lente-ui
koriander
Pindasaus:
50 g pindakaas
50 ml/g kokosmelk
1 el sojasaus
1 el limoensap
1 el gembersiroop
Oven voorverwarmen op 200 °C.
Meng in een grote kom olijfolie, maple syrup, uitgeperste knoflook, paprikapoeder, chilivlokken, zout en peper. Snij de aubergine, zoete aardappel en paprika in dobbelstenen. Doe samen met de gnocchi en pinda’s in de kom en hussel grondig door elkaar. Verdeel in één laag over een (met bakpapier beklede) bakplaat. Rooster 30 minuten in de oven tot de groenten gaar zijn met geblakerde randjes en de gnocchi goudbruin en knapperig. Pureer intussen met de staafmixer alle ingrediënten voor de pindasaus tot een vrij vloeibaar geheel. Zoniet, wat extra vocht erdoor.
Serveer de bakplaat met de saus, plus ringetjes lente-ui en gehakte koriander.
TIPS:
• De pindasaus hoeft niet verwarmd te worden, dus u kunt hem makkelijk van tevoren maken. Meer pit? Scheutje sriracha erdoor.
• Lees vooral ook mijn artikel met 10 tips voor de (beginnende) vegan kok.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
BOEKTIP
Trek gekregen? Mijn vegetarische kookboek Vega zónder pakjes & zakjes bestaat voor de helft uit vegan recepten, is dat nou niet handig? Het boek is te koop bij alle boekhandels, bij bol.com, maar een gesigneerd exemplaar bestellen via mijzelf kan natuurlijk ook.