Je kunt niet zomaar alles bij elkaar gooien, dan krijg je horrorfusion. Maar het kan ook verrassend goed uitpakken, zoals in dit goudgele recept van Italiaanse vega gnocchi met kerrie.
“Mijn andijviestamppot met kerrie en olijven bleek een fiasco,” jammerde laatst iemand tegen me aan op een verjaardag. En dat terwijl hij er ter verhoging van de feestvreugde zelfs nog gedroogde tomaat doorheen gedaan had. Wist ik raad? Tja, je kunt niet zomaar ongestraft van alles bij elkaar gooien.
Het kan reuze spannend zijn om ingrediënten, bereidingen of gerechten uit totaal verschillende keukens eens met elkaar te combineren. Soms ontstaat een totaal nieuwe smaaksensatie geheel per ongeluk, soms juist door doelbewust experimenteren. Maar dingen uitproberen in de keuken kan helaas ook – eerlijk is eerlijk – ronduit onsmakelijk eindigen. Niet voor niets is de ooit zo hippe fusion-keuken intussen passé. In de praktijk bleek dat namelijk iets te vaak een lukrake mengelmoes van ingrediënten die niks bij elkaar te zoeken hebben.
In Italië hebben ze dat goed begrepen. Daar hanteren ze het less is more-principe als het om koken gaat. En niet te vergeten: tradities zijn heilig. Ik heb vast al eens verteld dat mijn Romeinse vriend Marco nog steeds de rillingen krijgt als hij terugdenkt aan mijn lasagne met salami. Room in de spaghetti carbonara is heiligschennis. Vis serveer je ná de risotto, nooit tegelijkertijd als één gerecht. Peer in de tiramisu? Not done.
Allemaal ter bescherming van de fenomenale Italiaanse cucina natuurlijk. En toch mag ik nog steeds graag zomaar eens wat uitproberen. Met gnocchi bijvoorbeeld. Zelf maken is enorm gedoe, maar je kunt ze gelukkig ook kopen. Vooral de koelverse zijn lekker. Alleen moet je ze vooral niet koken in water, zoals de verpakking zegt, maar altijd bakken. In Frankrijk hebben ze dat beter begrepen, daar liggen de supermarktkoelvitrines vol met gnocchi om te bakken. Vaak met smaakjes zoals kaas, spek of ui, maar ik kies altijd de naturel. Dat smaakje doe ik liever zelf. Kerrie bijvoorbeeld. Inderdaad, het horror-fusion-ingrediënt-bij-uitstek, zie dat stamppot-debacle, maar het kan ook heel goed uitpakken, zoals in dit goudgele vega comfort food recept. Zolang u het maar geen fusion noemt.
En er geen Italiaan in de buurt is.
RECEPT Gnocchi met kerrie
Nodig voor 2 personen:
1 pak koelverse gnocchi (400-500 g)
1 ui
1 wortel
1 gele paprika
1 courgette
1 eetl lekker kerriepoeder
boter en/of olijfolie
zout & peper uit de molen
wat verse munt of peterselie
Snipper de ui en geef een voorsprong in een koekenpan (of hapjespan) met wat boter of olijfolie. Snij intussen de wortel in dunne plakjes, de paprika in reepjes, de courgette in blokjes. Voeg eerst wortel en paprika toe aan de ui, die hebben de meeste tijd nodig, en laat de boel rustig 10 minuten zachtjes fruiten. Voeg de courgette, kerrie, zout en peper toe en geef alles nog eens 5 minuten. Verhit intussen weer wat boter of een scheut olijfolie (nog lekkerder: allebei) in een tweede koekenpan. Bak hierin de gnocchi al omscheppend in 5 minuten op vrij hoog vuur goudbruin en knapperig. Hussel helemaal op het laatst de 2 pannen door elkaar en verdeel over 2 borden. Bestrooi met wat fijngehakt groen: munt of peterselie.
TIPS:
* Het geheim van knapperige gnocchi? Altijd eerst zorgen voor een hete koekenpan, dan pas vet erin verhitten, dan pas de gnocchi erin.
* Het lekkerste kerriepoeder is curry madras van Jonnie Boer/Euroma, in vierkante blikjes in elke supermarkt. Nee ik heb geen aandelen, maar ik kan het niet vaak genoeg herhalen.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
KOOKBOEK ONDER DE KERSTBOOM?
Wie een origineel en toch nuttig kerstcadeautje zoekt, wat dacht je van een persoonlijk gesigneerd kookboek? Bijvoorbeeld mijn nieuwste, Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes, of een van mijn andere kookboeken natuurlijk. Overigens ook allemaal te koop bij Libris, Bruna of bol.com. Maar voor een persoonlijk gesigneerd exemplaar, al dan niet met extra illustratie en kerstwens naar eigen inbreng, moet je toch echt hier wezen. AL MOET JE DAN WEL HEEL ERG OPSCHIETEN NATUURLIJK.