Het is kookboekenweek, maar Tapas is eigenlijk meer een leesboek dan een kookboek. Het boek van Janneke Vreugdenhil en Edwin Winkels bevat weliswaar 40 recepten van, inderdaad, tapas, maar de ondertitel is niet voor niets ‘verhalen en recepten’. Want die verhalen over het Spaanse barleven krijgen de meeste ruimte, inclusief (zelfgemaakte) foto’s van barretjes, kroegjes, tavernes, bodegas, tiendas en andere etablissementen waar je die beroemde Spaanse hapjes kunt eten.
Geen ladieda-anecdotes over rustiek, pittoresk, toeristisch Spanje, maar échte verhalen, met veel achtergrond en kennis van zaken en zonder uitzondering heerlijk om te lezen. Vaak over eten en drinken, uiteraard, maar ook over de opwarming van de aarde en het belang van ijskoude drankjes, de strijd van Dali tegen een bungalowpark, het rookverbod in de horeca en de Spaanse Burgeroorlog. En dat bijvoorbeeld in Spanje dinsdag de 13e dé ongeluksdag is, niet vrijdag. Na dit boek weet je echt een hoop meer over Spanje, en dat zonder de deur uit te zijn geweest.
De tapas moeten het helaas zonder foto’s doen en ook zonder index of register achterin, waardoor je ze lastig terug kunt vinden. Ze variëren van de bekende calamares, tortilla en patatas bravas, tot onbekendere lekkernijen als klipvis, gekonfijte artisjokken, haai in azijnmarinade en niet te vergeten de gefrituurde ansjovisgraatjes waar dit hele boek mee begon. Want jaren geleden was culinair journaliste Janneke een keer in Barcelona, en toen vroeg ze Edwin, die ze ooit een keertje bij een tv-programma had ontmoet, of hij nog eettips had. Weet je wat? Hij zou haar zelf wel even rondleiden in de stad waar de schrijver/journalist al 35 jaar woont. Lang verhaal kort: in een van de oudste kroegen van visserswijk Barceloneta aten ze die gefrituurde graatjes en werden ze halsoverkop verliefd op elkaar. Met nu dus dit gezamenlijke boek als wolk van een liefdesbaby.
Hier vind je een recept van het allermakkelijkste (maar ook in alle simpelheid zo’n beetje het allerlekkerste) recept uit het boek: brood met tomaat.
Boekinfo:
Janneke Vreugdenhil en Edwin Winkels, TAPAS – verhalen en recepten, uitgeverij Brandt, € 27,50