Het viel eerlijk gezegd een beetje tegen. Maanden had ik me erop verheugd, al in oktober had ik vier losse knoflooktenen geplant bij mijn huis in Normandië. In de zomer, als het loof geel en slap ging hangen, zou ik complete bollen kunnen oogsten. Alleen ging mijn loof helemaal niet hangen; het werden juist enorme stengels die fier knalgroen de lucht inschoten, met bovenop iets wat warempel op bloemen leek. Toch maar een schepje in de grond gestoken, en ja hoor, daar kwam mijn eerste knoflookbol de grond uit. Helaas lang niet zo’n ferme knoeperd als ik had verwacht. Niet formaat appel, maar eerder formaat kerstomaatje. Ik liet de rest nog een paar weken met rust, maar toen groef ik die ook maar op. Nog steeds kerstomaatjes. Eentje was zelfs maar half, daar hadden zo te zien de ondergrondse veldmuizen al aan zitten knagen. Tja, Franse muizen houden van knoflook, dat had ik kunnen weten. Ik spoelde de modderige bolletjes schoon en hing de strengen te drogen. En daarna eindigden ze uiteraard allemaal in de pan.
Ach ja moestuinieren is een zaak van uithuilen en opnieuw proberen, elk seizoen weer. Maar dat is nou ook juist de lol. Soms lukken dingen niet, soms juist ineens wel. Dat geldt trouwens voor elke vorm van tuinieren. Zo heb ik een Franse oprijlaan met bomen waartussen ik nu al drie jaar bezig ben om een heuse voorjaarsbloemenallee aan te leggen van tulpen, narcissen, blauwe druifjes en meer van dat spul. Dat lukt maar ten dele, want diezelfde veldmuizen knabbelen maar wat graag aan mijn pootgoed. Maar ik ben een taaie. Intussen is het wederom oktober, en heb ik zojuist behalve heel veel nieuwe bloembollen ook weer nieuwe knoflooktenen geplant. Niet samen op dezelfde plek uiteraard, dat snapt u. Op hoop van zegen.
Een van de gerechten die ik maakte met mijn eigen knoflook was deze simpele pasta met citroen, waar ik wat extra groente aan toevoegde. Sindsdien een blijvertje, ook gewoon met knoflook uit de supermarkt.
RECEPT
Pasta met citroen
Nodig voor 2 personen:
200 g penne (of andere pasta)
1 (biologische) citroen
1 courgette
1 ui
2 knoflooktenen
snuf chilivlokken
handje peterselie, of (citroen)tijm
scheutje olijfolie
zout & peper uit de molen
optie: versgeraspte parmezaan
Breng water met zout aan de kook voor de pasta.
Snipper de ui, fruit zachtjes in wat olijfolie in een hapjespan. Snij intussen de courgette in dunne halve plakjes, hak de knoflook fijn. Voeg courgette, knoflook, chilivlokken en zout toe aan de ui en fruit zachtjes tot een minuut of 10. Doe de pasta in het kokende water en kook beetgaar. Rasp de schil van de citroen alvast boven een kommetje fijn, pers dan de helft uit en doe het sap bij de rasp.
Giet de pasta af (vang een kopje kookvocht op!) en meng meteen door de pan met groente. Roer citroensap en een scheut kookvocht erdoor, laat nog 1 minuut sudderen. Breng op smaak met zout, peper en fijngehakte peterselie. Smeuïger? Meer kookvocht. Wie wil, serveert er geraspte parmezaan bij.
TIP:
Wie alleen citroen te zuur vindt: laat tegen het eind een (1/2) bekertje crème fraîche inkoken met de groente.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
WERELDGERECHTEN
Nu overal in de boekwinkel, mijn gloednieuwe kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes. Te koop bij Libris, Bruna of bol.com, of bestel hier een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar.