Flammkuchen met currypasta: hoe fusion wil je het hebben? Maar dit kliekjesrecept bleek zowaar heel goed te werken. En je kunt zelf kiezen of je gaat voor de complete doe-het-zelf-versie, of dat je toch wat hoekjes afsnijdt met kant-en-klaar deeg of currypasta uit een potje. Van mij mag het allemaal.
Een wijdverbreid misverstand is dat ik, omdat ik fel strijd tegen de pakjes en zakjes, vind dat je alles zelf moet maken. Ik herhaal het nog maar eens: dat is niet het geval. Gemak dient de mens, ook bij mij. Neem nou currypasta. Dat is weliswaar met een keukenmachine zo gepiept, maar toch heb ik ook meestal wel een kant-en-klaar potje in de koelkast staan. Alleen dan uiteraard wel eentje die uitsluitend bestaat uit specerijen en kruiden.
Gewoon een kwestie van de kleine lettertjes op de achterkant lezen. De voorkant van producten is namelijk pure marketing. Zo stuitte ik op een ‘pittige boemboe rode curry’, terwijl uit de ingrediëntenlijst iets anders blijkt: water, suiker, 10% chilipeper, 6,6% specerijen, gemodificeerd maïszetmeel, raapolie, zout, zeezout, 1,4% citroengras, tamarinde, 0,7% gedroogde ui, vispoeder, kleurstof, voedingszuur, gistextract, conserveermiddel, maltodextrine, champignonpoeder en gekaramelliseerde suiker.
Wacht, ik zal het even voor u vertalen. Hoofdingrediënt: water. Op de tweede plaats: suiker. Hoeveel precies staat er niet bij, maar het moet in ieder geval meer zijn dan tien procent. Sterker nog, suiker komt daarna nog twee keer terug onder een andere naam, in de vorm van maltodextrine en gekaramelliseerde suiker. Allemaal smaakversterkers, net als gistextract. Het klinkt alles bij elkaar meer als een zoet ontbijtsmeersel voor op de ochtendboterham.
Ook zoiets: pizzadeeg. Zelf maken is een fluitje van een cent, met bloem, water, olijfolie, gist en zout, maar soms heb je geen tijd om de boel eerst een uur te laten rijzen. Dan is koelvers pizzadeeg een uitkomst, en als het goed is – zie ook hier de kleine lettertjes – zitten daar precies diezelfde vijf ingrediënten in.
Het recept van vandaag ontstond toen ik een halve pot uit Frankrijk meegenomen crème fraîche wilde opmaken en daar in een gekke bui een restje currypasta doorheen roerde. Ik vond ook nog een rol pizzadeeg in de koelkast en voilà, de Thaise flammkuchen was geboren. Ik geef u het complete recept, dan moet u zelf maar kiezen of u voor de volledige home made experience gaat, of voor het gemak.
RECEPT Thaise flammkuchen
Nodig voor 1 bakplaat:
Deeg:
250 g bloem
150 ml lauw water
2 el olijfolie
1 zakje snelgist (7 g)
1 tl zout
Rode currypasta:
2 rode Spaanse pepers (incl. pitjes)
1 flinke sjalot
2 cm verse gember
2 knoflooktenen
rasp en sap van ½ limoen
1 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
1 tl suiker
1 el zonnebloemolie
zout
En verder:
200 ml crème fraîche
1 courgette (groen/geel)
100 g spekjes
1 rode ui
3 lente-ui
2 cm gember
handje verse koriander
Oven tijdig voorverwarmen op 225 °C.
Currypasta: Mix alles in de keukenmachine tot een gladde saus.
Deeg: Kneed alle ingrediënten zeker 5 minuten tot een soepel deeg. Maak een bal, laat afgedekt ± 1 uur op een warme plek rijzen en verdubbelen.
Samenstellen: Rol/duw het deeg zo dun mogelijk uit op een bakplaat met bakpapier. Roer 2 volle eetl currypasta (de rest bewaart u lekker voor iets anders!) door de crème fraîche en smeer uit over het deeg. Snij de courgette en rode ui in dunne plakjes, de gember in flinterdunne juliennereepjes. Verdeel samen met de spekjes over de room. Bak in ± 10-15 minuten gaar en knapperig. Bestrooi met ringetjes lente-ui en gehakte koriander.
TIPS:
• Zoals gezegd kun je ook kiezen voor de snelle versie van dit recept: neem een rol koelvers pizzadeeg en koop een potje fatsoenlijke (Thaise) rode currypasta, dus zonder overbodige meuk. Koh thai, fairtrade original en on/off spices hebben bijvoorbeeld prima currypasta.
• Zelfgemaakte currypasta is lang houdbaar in een glazen potje in de koelkast, en in de diepvries (tip: ijsklontjesvorm) zeker een half jaar.
• Geen koriander? Verse munt of peterselie is ook lekker.
• Vega? Probeer dan noten in plaats van spekjes. Cashewnoten lenen zich er goed voor, wel oppassen dat die niet verbranden. Of strooi na het bakken een handje gehakte gerookte amandelen over de flammkuchen.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
WERELDGERECHTEN
Nu overal in de boekwinkel, mijn gloednieuwe kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes. Te koop bij Libris, Bruna of bol.com, of bestel hier een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar.