Het was weer eens groot nieuws: knutselvoer is foute boel. Op een Europees congres voor cardiologen in Amsterdam werd een onderzoek gepresenteerd waaruit blijkt hoe schadelijk ultraprocessed foods zijn voor de gezondheid. Daarmee wordt industrieel bewerkt voedsel bedoeld, in de vorm van pakjes en zakjes, kant-en-klaarmaaltijden, diepvriespizza’s en snacks, maar ook koekjes, snoep en ontbijtgranen. Allemaal dingen waar de supermarkt vol mee staat, producten waarmee de voedingsindustrie ons leven makkelijker en lekkerder wil maken. Maar wie er veel van eet, loopt 24 procent meer risico op een hartaanval of beroerte. En je hebt ook nog eens 39 procent meer kans op een hoge bloeddruk. Toch was dit zeker niet het eerste onderzoek waarvan de resultaten zorgwekkend zijn. Integendeel, al eerder toonden wetenschappers aan dat zwaar bewerkt voedsel leidt tot obesitas, diabetes type 2 en kanker.
Hoeveel alarmbellen hebben we nodig?
Kern van het probleem is dat dit soort producten doorgaans meer zout, suiker en vet bevat dan goed voor ons is. Om nog maar te zwijgen over smaak- en kleurstoffen en conserveringsmiddelen. Nu weet de gemiddelde consument natuurlijk heus wel dat snacks, fastfood en koekjes niet gezond zijn, maar wat het lastig maakt is dat best verantwoord ogende dingen als groentesoep uit een stazak, kant-en-klare volkorenbroodjes, light yoghurt en vleesvervangers ook onder de noemer zwaar bewerkt vallen. En zolang pakjesmarketeers alsmaar ijzerenheinig ‘Nu met extra veel groente’ op hun poedermixen zetten, dan blijf je altijd mensen houden die geloven dat ze goed bezig zijn. Wat dus niet het geval is, integendeel.
Ik vertelde er afgelopen zaterdag uitgebreid over in het radioprogramma Nieuwsweekend. Luister/kijk hier het fragment terug.
De Amerikaanse schrijver Michael Pollan zei het jaren geleden al: eet niks wat je grootmoeder niet zou herkennen als voedsel. Moeten we dan weer alles zelf gaan doen? Zelf brood bakken? Je eigen kaas maken? Nooit meer een bouillonblokje? Welnee, dat nou ook weer niet. Maar zelf koken met gewone verse ingrediënten scheelt al een slok op een borrel.
Wacht, ik doe het eventjes voor met een doodsimpel eenpersoonsmaaltje met wat seizoensgroenten, al dan niet uit eigen tuin. Heus, koken is echt geen hogere wiskunde.
RECEPT Biet met bonen
Nodig voor 1 (!) persoon:
1 gaar bietje (geroosterd of gekookt)
handje sperziebonen
1 grote rijpe tomaat (ik had een oranje)
stukje camembert of geitenkaas
5 walnoten
wat bieslook
Mosterdvinaigrette:
4 eetl olijfolie
1 eetl citroensap of wittewijnazijn
1 theel dijonmosterd
zout & peper uit de molen
optie: wat verse lavas (maggikruid)
Klop de vinaigrette glad in een kom, met als u heeft ook wat fijngehakt maggikruid erdoor. Halveer de sperziebonen, kook ze beetgaar in water met wat zout. Giet af, meng meteen door de vinaigrette. Snij de biet in plakjes, de tomaat in blokjes, de kaas in stukjes. Verbrokkel de walnoten. Verdeel eerst de bietenplakjes over een groot bord. Daarop gaan bonen, tomaten, kaas en walnoten. Garneer met wat bieslook en geef gerust nog een zwiebeltje olijfolie. Lekker met brood.
TIP:
Dit is bij uitstek een recept dat zich goed leent voor allerlei variaties. Kijk vooral eerst eens wat u nog hebt rondslingeren.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
WERELDGERECHTEN
Vanaf nu overal in de boekwinkel, mijn gloednieuwe kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes. Te koop bij Libris, Bruna of bol.com, of bestel hier een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar via deze website.