Als hoofdstadbewoner voel ik mij een gezegend mens. Al was het maar omdat ik binnen loopafstand twee Turkse groenteboeren annex minisupermarkten bij de hand heb, waar een kooklustig type alles vindt wat haar hartje begeert. In deze barre PVV-tijden moet dat ook maar eens gezegd worden: eigenlijk zou iedereen in Nederland recht moeten hebben op een Turkse supermarkt in de buurt, daar fleurt je leven beslist van op.
Bomvol
En wat doe je dan bij zo’n Turkse super? Die overigens even goed een Marokkaan, Libanees, Irakees of Iraniër kan zijn? Dat staat nou eens haarfijn beschreven in het nieuwe boekje Dat koop je bij de Turk. Auteur Marianne Meijerink gaf al eerder in eigen beheer een vergelijkbaar boekje uit, De Keuken van Helal Et Gida, geheten, vernoemd naar de bekende gelijknamige Turkse winkel in Amsterdam oost. Deze nieuwe uitgave is veel uitgebreider en staat werkelijk bomvol informatie. Overzichtelijk alfabetisch gerangschikt met veel foto’s erbij.
Courgettebloemen & cavolo nero
Van granaatappels, dadels, lamsgehakt en de heerlijkste verse yoghurt tot enorme bossen verse kruiden, courgettebloemen, maar ook vergeten groenten als aardperen, pastinaken en verse kapucijners tot zelfs Italiaanse delicatessengroentes als cavolo nero. Je krijgt er warempel enorme trek van. Extra leuk omdat het in feite allemaal ingrediënten zijn die je bij de reguliere grootgrutters zelden of nooit aantreft, terwijl je juist hier in handomdraai de heerlijkste gerechten mee maakt. En van pakjes of zakjes hebben ze bij de Turk nog nooit gehoord…
Enige minpuntje: het boekje bevat ook een keur aan lekkere, simpele gerechten (90 stuks), maar die zijn helaas allemaal zonder foto. Nou ja, je kunt niet alles hebben. Morgen een recept uit het boek van Turkse moussaka!
Marianne Meijerink, Dat koop je bij de Turk, uitgeverij Fontaine, ISBN 9789059563674, € 12,95