Oplettende lezertjes hadden het al gezien op mijn sociale media: ik ben druk bezig met de afronding van een nieuw kookboek. En eindelijk mag ik de titel bekend maken: Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes! Kijk, dit is de cover geworden. Uiteraard met mijn eigen illustraties.
Want wereldgerechten, we zijn er allemaal dol op. Waarom altijd aardappels-groente-vlees als je ook de ene avond Spaans kunt eten, de volgende Mexicaans en de dag daarna Chinees? Alleen heb je daar natuurlijk geen pakje of zakje voor nodig. Dat vind ik knutselvoer, omdat het vooral bestaat uit zout, suiker en bindmiddel. Ook zo gek: als je de etiketten leest valt op dat alles sprekend op elkaar lijkt, of het nu gaat om Italiaans, Indonesisch of Indiaas. En alle verse ingrediënten moet je er altijd nog zelf bijkopen. Nog een dure grap ook.
Kortom: hoog tijd dat ik eens ga laten zien hoe je al die bekende internationale klassiekers zelf maakt. Van Amerikaanse jambalaya tot Spaanse paella, van Thaise kip siam tot Mexicaanse taco’s, van Zweedse balletjes tot Italiaanse lasagnette. 115 gerechten in totaal, uit alle windstreken. Allemaal gloednieuwe recepten die nog niet eerder in een van mijn boeken zijn verschenen.
Op 19 september ligt het boek als het goed is overal in de winkel, maar zo ver zijn we nog niet. Op dit moment zijn we bezig met de afronding van de vormgeving. We zitten nu bij versie 6, waarbij deze en gene er nóg een keer met een stofkam doorheen gaat op foutjes. Want ondanks alle aandacht in proef 1 tot en met 5 ontdek je dan toch nog gekke dingen. 100 ml die veranderd is in 100 m. Een recept zonder oven waar ineens bovenaan ‘Oventijd: 30 minuten’ bij vermeld staat (altijd beter dan als de oventijd in een recept juist ontbreekt, maar toch). Of paginaverwijzingen die niet kloppen. Spaties te veel of te weinig. En niet te vergeten moet ik af en toe toch nog wat tekst inkorten. Want door het verwijderen van één klein woordje kun je soms ineens een hele regel ‘winnen’ in de opmaak. Waardoor de pagina nét wat lekkerder in z’n jasje zit en het recept weer nét wat aantrekkelijker oogt. Dat je er zin in krijgt om het te maken dus.
Zin gekregen in dat boek? 19 september duurt nog even, maar het goede nieuws is: je kunt nu al een persoonlijk gesigneerd exemplaar reserveren via mijn eigen website.
Of reserveer alvast een exemplaar bij bol.com, Libris, Bruna of natuurlijk gewoon je eigen boekwinkel.