Lezerspost over een nouveauté, groenterondo’s van Bonduelle. Vergezeld van de onvermijdelijke vraag: “Komt er een keer een recept?” Maar wacht even, waar ken ik dat van? In mijn oneindige inspiratie-archief kwam ik foto’s tegen uit de Franse supermarkt, want ook daar ben ik altijd alert.
‘Palets de légumes’, diepvriesgroenteschijven met courgette, wortel en doperwt, of met courgette, tomaat en aubergine. Uit 2018 alweer. Glad vergeten en nooit wat mee gedaan, maar intussen zijn ze dus ook in Nederland gearriveerd en heten ze Groente Rondo’s (met spatie, grr).
In de Franse supermarkt zag ik ze nu ook liggen, daar heten ze trouwens nog steeds ‘palets’, maar in de Amsterdamse supermarkten in mijn eigen buurt kwam ik ze niet tegen in het vriesvak, dus ik moet het doen met online informatie. De fabrikant mikt duidelijk op ‘een kidsproof maaltijd’ want u weet: kinderen en groente, dat is een heikele combinatie. Door de vorm lijkt het inderdaad niet op groente, eerder op een burger en op de foto maken ze er ook nog eens een vrolijk gezichtje mee op het bord. Alles om het kroost te plezieren, al begreep ik van een testpanel dat de knapperigheid helaas een beetje tegenvalt. Ze zijn er in drie stoplichtkleursmaken, courgette/aubergine (rood), pompoen/pastinaak (oranje) of erwtjes/spinazie (groen) en bestaan uit vooral groente, plus wat zetmeel, ei, zuivel en specerijen. Op zich niks mis mee dus, en dat voor 50 cent per stuk, acht in een zak.
Maar wacht even, dit kun je toch ook gewoon zelf? Sterker nog, juist voor het opmaken van allerhande restjes groente is het fenomeen groentefritters of groentekoekjes uitgevonden, op basis van de magische formule: groente + smaakmakers + bindmiddel. Die groente, dat kan van alles zijn, net wat u hebt, mits geraspt of anderszins in kleine stukjes. Smaakmakers idem dito, van specerijen (komijn, paprikapoeder, kerrie) tot gember, knoflook en verse tuinkruiden. Ei en wat bloem houdt de boel bij elkaar en kaas heeft zelfs een dubbelfunctie: smaakmaker en bindmiddel tegelijk. De lekker rommelige hoopjes bak je vervolgens in een ferme laag olie. Ik probeerde het ook eens met minder olie, maar dan in een muffinvorm in de oven. En verdraaid: mooie rondo’s, en dat van slechts wat kliekjes. Sausje erbij en jong én oud zit te smullen.
RECEPT Oranje groenterondo’s
Nodig voor ± 12 stuks:
250 g zoete aardappels
150 g wortel
3 lente-ui
handje peterselie
1 knoflookteen
3 eieren
50 g geraspte belegen kaas
2 tl komijnpoeder
snuf cayennepeper
zout & peper uit de molen
Saus: yoghurt, zure room of crème fraîche, 1 knoflookteentje, peterselie
Oven voorverwarmen op 200 °C.
Schil de zoete aardappel en rasp samen met de (ongeschilde) winterpeen met een grove rasp. Hak de lente-ui, peterselie en knoflook fijn. Klop de eieren los in een grote kom met komijn, zout, peper en een snuf cayennepeper. Schep al het groentespul plus de geraspte kaas erdoor. Verdeel over de 12 holtes van een ingevette muffinvorm. Duw goed aan met een lepel. Bak ± 25 minuten in de oven tot goudbruin en gaar.
Sausje: meng intussen de zuivel naar keuze met de uitgeperste knoflookteen, wat gehakte peterselie, zout en peper.
TIPS:
• Ook de volgende dag (koud) lekker als lunch. En varieer gerust al naar gelang uw eigen voorraad.
• Toch liever bakken in de pan? Dat kan ook. Wees niet te zuinig met (zonnebloem)olie en schep gewoon bergjes van het mengsel. Dan worden het geen rondo’s maar noem je het groentekoekjes of fritters.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
KOOKBOEKENTIP
Heb je al een boek? Wist je al dat ik behalve deze website ook een hele trits aan kookboeken heb geschreven, vol nieuwe recepten die allemaal níet online staan? Te koop in alle boekwinkels, bij bol.com maar ook persoonlijk gesigneerd via mijn eigen webshop.