Alweer weken geleden is de gevreesde wintertijd weer ingetreden, en het klokje op de oven wacht sindsdien op aanpassing. De wekkerradio, de magnetron, het uurwerk op mijn bureau, allemaal geen probleem. Maar die van de oven is elk halfjaar weer een drama. Zuchtend zit ik met de handleiding naast het apparaat en probeer wanhopig van alles en nog wat. Tot het eindelijk ineens gelukt blijkt, geen idee hoe.
Toen mijn oven na vele jaren trouwe dienst het begaf, wilde ik maar één ding: weer precies dezelfde, met slechts twee eenvoudige draaiknoppen, een voor de tijd en een voor de temperatuur. Onmogelijk, want: de vooruitgang. Alle ovens zijn tegenwoordig met een display, een batterij aan voorkeurprogramma’s en een digitaal klokje.
Ook mijn moeder heeft sinds een paar maanden een nieuwe keukenaanwinst, een combimagnetron. Ze krijgt ‘m alleen niet aan de praat, en ik ook niet. Gewoon aanzetten is er niet bij, je moet een hele serie handelingen verrichten, op toetsen drukken en aan knoppen draaien. Zodra hij is voorverwarmd gaat hij uit, en moet je opnieuw van alles doen. ‘En ik had toch echt gevraagd om de allersimpelste!’ jammerde mijn moeder. Wat is dat toch met die ovenontwikkelaars? Echt, het is om gek van te worden.
Toch blijf ik groot ovenfan, dus vandaag een bakrecept, van mini-madeleines. Dat zijn cakejes die je bakt in een vorm met van die schelp-achtige streepjes, maar het lukt ook in elke andere soort vorm, liefst van siliconen, dan floepen ze er zo uit. En mini betekent lekker veel. Vanwege een overactieve walnotenboom gooi ik tegenwoordig overal walnoten in, maar met amandelen of hazelnoten werkt het ook. Nog een veelgestelde temperatuurvraag: gewoon (boven- en onderwarmte) of hetelucht? Dat maakt niet uit, het gaat om de temperatuur binnen in de oven. De knop op de buitenkant (ook bij slimme moderne apparaten) is nooit accuraat, koop liever een kleine metalen oventhermometer die u in de oven zet en houd u daaraan. Zo wordt elke bakklus een fluitje van een cent.
Mits u uw oven aan de praat krijgt natuurlijk.
RECEPT Notige madeleines (madeleines met walnoten)
Nodig voor ± 75 mini’s:
100 g walnoten
100 g boter
50 g bloem
50 g kristalsuiker
50 g bruine basterdsuiker
3 eieren
1 volle theel bakpoeder
snufje zout
Oven tijdig voorverwarmen op 180 °C. Smelt de boter (tip: magnetron) en laat even afkoelen. Maal de walnoten tot bonkig gruis in de keukenmachine of het bakje dat hoort bij de staafmixer. Mix in een grote kom eerst de eieren met de 2 soorten suiker tot een luchtig geheel. Voeg bloem, bakpoeder, snufje zout en gemalen noten toe en mix opnieuw. Mix als laatste kort de gesmolten boter erdoor. Laat het vrij zachte mengsel in de koelkast minstens een uur (of een nacht) opstijven, dan rijst het beter. Het blijft een paar dagen goed, dus u kunt ook gerust bakken in porties, dan heeft u in een mum van tijd een verse versnapering gebakken. Verdeel met twee theelepels over een mini-madeleinevorm of andere (siliconen) kleine-bakdingetjes-vorm. Bak mini’s in ± 6 minuten gaar en lichtbruin, langer voor grotere cakejes. Bewaar in een trommeltje, maar vers gebakken het allerlekkerst.
TIPS:
• Je kunt de boter ook smelten en laten bruinen, dat heet beurre noisette. Daarmee krijg je ongelofelijk lekker beslag, je wilt de kom zó leegeten. Alleen voor het eindresultaat (de cakejes zelf) maakt het gek genoeg niet veel uit. Want ja, dat heb ik natuurlijk uitgeprobeerd.
• Idem dito met vooraf geroosterde walnoten, want ja, ook dat heb ik uiteraard getest, ik ga voor mijn recepten nooit over één nacht ijs. Maar je kunt je die moeite gerust besparen, het maakt voor het eindresultaat niet uit, niemand proefde het verschil. Tenzij je ouwe, taaie of tikje ranzige noten hebt. Dan zéker even roosteren in de (opwarmende) oven en ze zijn weer helemaal als nieuw.
• Je kunt het beslag al meteen in de vorm doen en de gevulde vorm in de koelkast zetten. Of eerst het mengsel in de koelkast, en dan het koude beslag met twee lepeltjes over de vorm verdelen. Het eerste is makkelijker, het laatste versie levert dan weer extra mooi gerezen madeleines op.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
Nieuw Vega boek
Intussen de vierde druk alweer, van mijn nieuwe vegetarische kookboek Vega zónder pakjes & zakjes. Te koop bij alle boekhandels, bij bol.com en zelfs bij de Albert Heijn. Maar een gesigneerd exemplaar bestellen via mijzelf kan natuurlijk ook.