Voedselwaakhond Foodwatch vroeg of ik nog een tip had voor het Gouden Windei, de prijs die ze elk jaar uitreiken aan het meest misleidende voedselproduct in de supermarkt. Lastig, want ik vind al jarenlang álle pakjes en zakjes misleidend. Ook gouwe ouwe klassiekers als pak ‘m beet, Knorr maaltijdmix voor Zuid-Afrikaanse bobotie.
Die is bovendien fors in prijs gestegen trouwens. Bijna vier euro voor een zogenaamd ‘maaltijdpakket met lekker veel groente’. Mits u die groente, een pond sperziebonen, er dan wel zelf bijkoopt. En dan laat ik maar even buiten beschouwing dat ze in Zuid-Afrika überhaupt nevernooit geen sperziebonen in de bobotie stoppen. Gehakt moet u er ook zelf bij aanschaffen, net als een appel, een ui en drie bosuien. En sinds Blue Band geen onderdeel meer uitmaakt van Unilever is de aanbevolen Blue Band Finesse rücksichtlos vervangen door crème fraîche light.
Wat zit er dan wél in dat ‘pakket’? Een zakje rijst met rozijnen plus twee zakjes sausmix en kruidenmix die een vergelijkbaar samenraapsel zijn van zetmeel, zout, suiker, gistextract, maltodextrine, kippoeder, kippenvet en een vleugje kerrie. Waarbij de aanwezigheid van twee maal kippoeder en kippenvet volgens de verpakking geen belemmering mag zijn voor vegetariërs, want ‘deze maaltijd is ook geschikt voor als je een dagje zonder vlees wilt eten.’ Kan iemand de jongens en meisje bij Knorr even uitleggen dat kip ook vlees is?
Is het gemakzuchtige zakkenvullerij? Grootindustrieel wangedrag? Flagrante onkunde? Of toch simpelweg misleiding?
Zegt u het maar.
Ik dook de keuken in en maakte mijn eigen bobotie. Niet met vlees maar met vis. Geen misleiding hoor, maar gewoon lekker eens wat anders. Met geraspte wortel in plaats van sperziebonen, dat maakt het geheel namelijk fijn smeuïg. De appel en rozijn mochten om diezelfde reden ook blijven, al kan ik me voorstellen dat er nu wat wenkbrauwen omhoog gaan. Vis met fruit?! Maar vreest niet, het wordt geen Tong Picasso. En dan is er bovendien een glansrol voor mijn pittig-zoete mangochutney, dat recept van eerder deze week.
RECEPT Visbobotie
Nodig voor 4 personen:
1 gerookte makreel (of 2 filets, 250 à 300 g schoongemaakt totaal)
300 g wortel
1 grote zoetzure appel
75 g gele rozijnen
2 oudbakken boterhammen
2 uien
1 knoflookteen
3 cm verse gember
4 ansjovisfilets
1 citroen
1 volle eetl kerriepoeder
2 volle eetl mangochutney (zelfgemaakt het allerlekkerst)
plantaardige olie
Bovenlaagje:
250 ml volle melk + 50 ml extra
2 grote eieren
5 (verse) laurierblaadjes
Oven voorverwarmen op 180 °C. Maal het brood (zonder korst) tot kruim, doe in een grote kom met 50 ml melk. Snipper de uien, hak de knoflook en rasp de gember. Fruit zachtjes samen met de ansjovis in wat olie in een braadpan. Rasp de wortel en appel met een grove blokrasp. Schep samen met de kerrie door de pan laat zachtjes 10 minuten sudderen. Doe intussen citroenrasp en –sap, mangochutney, rozijnen, zout en royaal versgemalen peper bij het brood. Verwijder vel en graatjes van de makreel, meng ook erdoor. Schep ten slotte het iets afgekoelde ui-wortelmengsel er grondig door. Duw goed aan in een ingevette ovenschaal, zorg dat er nog minstens 1 cm rand overblijft. Garneer met de laurier. Klop 250 ml melk los met de eieren, zout en peper. Giet erover. Bak ± 30 minuten in de oven, tot het bovenlaagje gestold is. Zoniet, iets langer.
TIP:
• Lekker met rijst waar u wat kurkuma in hebt laten meekoken. En extra mangochutney los erbij serveren natuurlijk, zeker die zelfgemaakte is echt verrukkelijk erbij!
• Liever ‘gewone’ bobotie met gehakt? Die heb ik ook voor je.
• Of juist een vegetarische bobotie, zonder vis, zonder gehakt maar met groente? Check.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
Nieuw Vega boek
Intussen de vierde druk alweer, van mijn nieuwe vegetarische kookboek Vega zónder pakjes & zakjes. Te koop bij alle boekhandels, bij bol.com en zelfs bij de Albert Heijn. Maar een gesigneerd exemplaar bestellen via mijzelf kan natuurlijk ook.