Een verrassend modern Indisch kookboek met uitsluitend vegetarische recepten. Plus voor de liefhebbers van Pisang Goreng een toprecept van een miniversie hiervan, perfect snack- of traktatievoer. Want het is kookboekenweek!
Ik koester mijn eerste druk van de allereerste Boekoe Kita: een prachtig modern Indisch familiekookboek met recepten, verhalen en portretten, en zelfs met een beeldschoon leeslint met rawit-pepertjes. Zojuist verscheen de vegetarische opvolger, Boekoe Kita Green (helaas geen Boekoe Kita Groen, dat had ik mooier en krachtiger gevonden, maar nou ja). Wederom met familierecepten, maar nu met de nadruk op de nieuwe generatie. Het gaat om 30’ers, 40’ers en 50’ers, allemaal geboren en getogen in Nederland, maar wel met (verre) Indische roots. Hele families zien we op de foto, en ze vertellen tussen de recepten door allemaal hun verhalen en herinneringen.
Fotograaf Harold Pereira omschrijft het zelf mooi: “We zijn deze boeken gaan maken om vast te leggen, eer te betonen en nooit te vergeten. Om door te geven zodat onze kinderen en kleinkinderen altijd trots zullen blijven op onze ouders. Dankzij wie dit allemaal is en kan en wordt voortgezet.” Leuk detail: zijn eigen zoon staat op de cover. Moeder Mirjam van der Rijst tekende wederom voor de foodstyling van het boek, en die is zoals altijd prachtig. Niet overdadig, maar juist subtiel en huiselijk. Dat benadrukt dat echt iedereen deze gerechten kan maken. Want de nieuwe generatie doet het anders dan de oude. Geen dagen in de keuken, maar gewoon lekkere snelle maaltijden. Ook geven ze soms een heel eigen draai aan bekende klassiekers. Neem alleen al het feit dat dit een boek is met uitsluitend vegetarische en veganistische recepten, eigentijdser wordt het niet. Veel tahoe (tofu) en tempeh natuurlijk, maar ook veel creaties met groente en verrassende zoetigheid, zoals een beschuittaart met santen. Tot zelfs briljante tips als hoe je kant-en-klare zilveruitjes uit een pot omtovert tot echte Indische uitjes.
Wie bij de Indonesische of Indische keuken niet veel verder komt dan kipsaté en babi pangang, die kan met dit boek echt heel veel plezier beleven. En ik ben ongetwijfeld bevooroordeeld, maar vergeet vooral niet om je te vergapen aan de prachtige portret- en gerechtfoto’s van mijn favoriete fotograaf.
RECEPT: Smeerproppen (mini pisang goreng)
Geen hele gebakken banaan, maar handzame stukjes, wat dit tot een ongelofelijk snackbare lekkernij maakt. In de familie van Nicole de Werk (haar oma komt uit Bandoeng) heten ze smeerproppen. Niemand weet waar die tikje onsmakelijke naam vandaan komt, maar in haar familie zijn ze vaste prik als verjaardagstraktatie, en een schaal is altijd in no time leeg. Dat verbaast me niks.
Nodig voor 10-12 personen:
300 g zelfrijzend bakmeel
75 g rietsuiker
1 ei
300 ml melk
6 overrijpe bananen
poedersuiker
zonnebloemolie, om te frituren
Doe het bakmeel met de suiker en het ei in een grote kom. Giet de melk erbij en klop tot een beslag. Snijd de bananen in grove stukken en haal ze met behulp van 2 eetlepels een voor een door het beslag. Verhit de olie in de frituurpan tot 190 °C. Bak de smeerproppen 3 tot 4 minuten in de hete olie, tot ze goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze met poedersuiker.
Mijn tip:
Heb je geen frituurpan? Geen nood, frituren kan in elke pan. Neem een niet al te grote pan, vul voor minstens een derde met olie en bak in kleine porties. Een kernthermometer is handig om de temperatuur in de gaten te houden.
Boekinfo:
Harold Pereira & Mirjam van der Rijst, Boekoe Kita Green – 90 vegetarische indische familierecepten en verhalen, uitgeverij Kosmos, ISBN 9789043924054, € 37,50
Dit is de een-na-laatste aflevering van een serie ter ere van de Kookboekenweek 2022. Zie ook de andere kookboeken: Een tafel vol, Altijd borreltijd, Tofu en Boekoe Kita Green. Morgen de laatste aflevering.