De allereerste actie na de aankoop van een huis in Normandië was de brievenbus bevrijden. Die bleek helemaal overwoekerd door de heg en onvindbaar voor de postbode. De heg werd gekortwiekt, de bus werd ontdaan van alle spinrag, kreeg een stevige nieuwe paal én een trots nieuw naambordje. Alleen zit er nooit post in, nog steeds niet.
Volgens de Franse buurvrouw is de postbode intussen zo gewend om de post bij hun af te geven, dat hij het makkelijker vindt om het maar zo te laten. Wij verdenken de buurvrouw ervan dat ze dit zelf zo geregeld heeft, omdat ze verlegen zit om een praatje, en dus graag blij zwaaiend de post persoonlijk bij ons komt langsbrengen. Wij laten het maar zo, want goed contact met de buren is belangrijk, en het is bovendien een ontzettend lief mens. Ook als we er niet zijn houdt ze ons huis in de gaten, doet dan dagelijks een rondje om het pand en kijkt of de luiken wel goed dicht zitten, of er geen bomen omgewaaid zijn en of er geen losgebroken koeien of paarden van buurman-boer door de tuin lopen te banjeren. Sinds we vorige winter ineens een muizenplaag hadden, checkt ze zelfs de muizenvallen in de keuken, want dat is zo akelig thuiskomen.
Echt, een goede Franse buuf is goud waard. En dan heeft ze ook nog acht kippen die het hele jaar door eieren leggen. Daar valt voor de buurvrouw zelf niet tegenop te eten, dus regelmatig staat ze op de stoep met een doosje eieren. De allerlekkerste eitjes van de hele wereld, als je het mij vraagt.
Het minste wat ik terug kan doen, is de buren af en toe op de thee vragen en iets lekkers voor ze bakken. Met die eitjes natuurlijk, maar ook met fruit uit eigen tuin. De appeloogst is dit jaar uitzonderlijk goed, dus appeltaart ligt voor de hand, plus nog wat laatste bramen die tot zelfs in de heg groeien. En ach, toen maakte ik maar meteen een flinke plaatkoek, dan heeft de rest van mijn Franse straatje er ook plezier van.
RECEPT Appel-bramen plaatcake
Nodig voor 12 stuks:
2 grote appels
125 g bramen
200 g boter (kamertemperatuur)
200 g suiker
4 eieren
100 g bloem
100 g amandelmeel
3 cm verse gember
2 theel bakpoeder
snufje zout
plus: wat boter en bloem voor de vorm
poedersuiker om te garneren
Oven voorverwarmen op 175 °C.
Mix de boter en suiker tot lichtgeel en romig. Klop dan een voor een de eieren erdoor. Doe bloem, amandelmeel, bakpoeder en zout erbij. Rasp de gember erboven fijn. Mix alles kort door elkaar tot een dik beslag. Rasp de appel met een grove blokrasp. Spatel driekwart door het beslag. Vet een bakblik (30×22 cm) in met boter, bepoeder met wat bloem. Verdeel het beslag erover en strijk glad met een spatel. Strooi de rest van de appelrasp erover plus alle bramen. Snij joekels gerust een keer doormidden. Duw ze een klein beetje in het beslag. Bak ± 30-35 minuten in het midden van de oven tot licht goudbruin. Een satéprikker moet er droog uitkomen. Laat afkoelen, bestrooi met poedersuiker en snij in pak ‘m beet 12 vierkantjes.
TIPS:
• Gember is een magisch ingrediënt en versterkt de smaak van de appel. Amandelmeel maakt de cake extra luchtig, maar kan ook worden vervangen door alleen maar bloem.
• Dit kan ook in een andere vorm worden gebakken, maar onthoud: hoe dikker de laag beslag, hoe langer in de oven. Check met een satéprikker.
• Kan trouwens ook met een lekkere hand blauwe bessen door het beslag in plaats van bramen.
• Het lekkerst de dag van bakken, de dagen erna klinkt hij wat meer in. Maar even 5 minuten oppiepen in een warme oven doet wonderen.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
Nieuw Vega boek
Intussen de vierde druk alweer, van mijn nieuwe vegetarische kookboek Vega zónder pakjes & zakjes. Te koop bij alle boekhandels, bij bol.com en zelfs bij de Albert Heijn. Maar een gesigneerd exemplaar bestellen via mijzelf kan natuurlijk ook.