Hoe krijg je mensen aan de groente? Door er iets simpels maar lekkers mee te doen. Asperges roosteren in een grillpan doet al een hoop, maar met een scheut sinaasappelolie erover worden ze meteen helemaal onweerstaanbaar.
Als er in een uit het Engels vertaald kookboek sprake is van asperges, zijn het altijd groene, let maar eens op. Bij Nederlandse recepten staat er in dat geval nadrukkelijk ‘groene’ voor, want gewone asperges zonder enige specificatie, dat zijn bij ons altijd witte. Zo zijn er wel meer dingen die mij meteen opvallen in vertalingen. ‘Ongezouten boter’ in bakrecepten bijvoorbeeld. Bij ons is boter doorgaans ongezouten, dat is niet meer dan normaal. Juist als boter wél gezouten is, wordt dat er expliciet bij vermeld.
Ook een fraai geval is ‘kosher zout’ in Amerikaanse kookboeken. Dat is geen zout waar eerst een rabbijn z’n zegen aan heeft gegeven, maar vlokkig zeezout. Het smaakt niet anders dan gewoon zout, maar door de luchtige knisperstructuur is wel het mondgevoel heel anders, denk aan Maldon zeezout of fleur de sel.
Hoog tijd voor een groeneaspergerecept. Het seizoen van de witte is immers al lang en breed voorbij. Overigens was het voor mij ooit een openbaring om te ontdekken dat het om precies dezelfde plant gaat; zo lang ze onder de grond blijven zijn ze wit, daarboven worden ze vanzelf groen. Is het niet verbluffend?
Maar het grootste wapenfeit van groene asperges is toch wel dat je ze niet hoeft te schillen. Hooguit het onderkantje eraf snijden als dat taai is, of om te zorgen dat ze in de grillpan passen. Dat is namelijk mijn favoriete groeneaspergebereidingswijze. Met alleen wat vlokkig zeezout erover en wat goeie olijfolie heb je een in alle eenvoud verrukkelijk maaltje.
Pas echt onvergetelijk werd het toen ik de sinaasappelolie ontdekte van Manfred Meeuwig. Die verkoopt olijfolie waarin sinaasappels tegelijk zijn meegeperst met de olijven, en dat zorgt ronduit voor een smaaksensatie. Het maakt alles – asperges, maar ook tomaten of een gebakken visje – meteen onweerstaanbaar. De fles was zo snel leeg, dat ik geprobeerd heb het zelf te maken, en dat pakte zowaar helemaal niet onaardig uit. Zeker in combinatie met nog wat extra smaakmakers is dit een perfect (na)zomers voorafje.
RECEPT Gegrilde groene asperges met olijven en sinaasappelolie
Nodig voor 3-4 personen (voorgerecht):
1 bos groene asperges
50 g groene olijven
20 g hazelnoten
stukje parmezaan
200 ml olijfolie extra vergine
2 sinaasappels
½ citroen
fleur de sel & peper uit de molen
wat verse basilicum
Sinaasappelolie: Rasp de schil van de sinaasappels fijn boven een hoge kom. Voeg de olijfolie toe en mix met de staafmixer tot een geheel. Laat minstens een uur staan en zeef dan door een theezeefje. Bewaar in een jampot of flesje. (Te veel gedoe? Vergeet die sinaasappels en sinaasappelolie en gebruik gewoon de allerlekkerste olijfolie die u kunt vinden.)
Asperges: Laat de grillpan gloeiend heet worden. Snij de taaie uiteindes van de asperges en check of ze in de pan passen. Leg ze in porties op een rijtje erin. Blijf ze met een tang regelmatig omrollen, tot ze overal zwarte streepjes hebben en zacht zijn (± 5 minuten). Doe op een grote platte schaal. Sprenkel er wat sinaasappelolie overheen en een ferme kneep citroensap, bestrooi met zoutvlokken en peper. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan goudbruin en hak grof. Snij de (ontpitte) olijven in ringetjes. Strooi erover. Bekroon met wat flinters parmezaan en reepjes basilicum. Sprenkel er kort voor het serveren nog een extra sliert sinaasappelolie overheen.
TIPS:
• U kunt ook repen sinaasappelschil (plus bijvoorbeeld een tak rozemarijn of tijm) minstens 3 dagen parkeren in een jampotje met olijfolie. Daarna zeven.
• Hoe grill je ook alweer asperges? Daar heb ik zelfs nog een heel oud filmpje van.
• Geen groene asperges? Dit is ook lekker met (gekookte) sperziebonen of snijbonen.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
Nieuw Vega boek
Intussen de vierde druk alweer, van mijn nieuwe vegetarische kookboek Vega zónder pakjes & zakjes. Te koop bij alle boekhandels, bij bol.com en zelfs bij de Albert Heijn. Maar een gesigneerd exemplaar bestellen via mijzelf kan natuurlijk ook.