Wist u dat onze knoflook massaal uit China komt? Waarom is een raadsel, want knof doet het hier juist reuze makkelijk. Doodleuk een teentje in de grond stoppen en afwachten, dan wordt het vanzelf weer een hele nieuwe knoflookbol. Wel even geduld, want het duurt een tijdje. Als je een grote bol wil, moet je die teen al eind oktober in de grond steken. Wie dat pas in februari doet, krijgt veel kleinere bollen.
Weet ik allemaal van Marc de Groot, die ik bezocht in Groningen voor deze zomerse groenteserie. Hij zat aanvankelijk op de kunstacademie, was daarna steenhouwer, maar runt nu samen met zijn vrouw Anjet van Linge de ecologische tuinderij Animaheert. Een echte selfmade man die het liefst alles zelf doet, tot en met zelf zaden telen aan toe. Veel gaat op gevoel, al heeft hij intussen toch ook maar een opleiding gedaan. En hij gaat graag te rade bij oude Groningse boeren voor praktische tips. Zo bewaart hij bijvoorbeeld zijn wortelen in een ouderwetse kist met zand. Op die manier blijven ze de hele winter goed en heb je geen koelcel nodig. Dat is handig en scheelt ook nog eens geld en energie.
Mijn eigen (witte) moestuinworteltjes hoefde ik niet te bewaren, die heb ik vorig jaar zomer allemaal opgepeuzeld. Wat een feest! Voorzichtig de peentjes uit de aarde trekken, even afvegen en dan in je mond stoppen. Dit jaar zat ik me alweer te verkneukelen aan voorpret, maar kwamen er slechts twee op. Halverwege heb ik nog eens bijgezaaid, voor de zekerheid twee soorten, een oranje en een gele, maar ook dat leverde dit keer helaas niks op. De buurvrouw gaf de schuld aan de wilde konijnen. Gelukkig heeft de groenteboer altijd bossen peen paraat.
Worteltjes uit de oven zijn altijd een goed idee, dan worden ze heel intens van smaak. Lekker in combinatie met bulgur, dat spul mag ook wel eens in de krant: Turkse grof gemalen en gestoomde tarwe. Het lijkt op couscous, maar dan grover. En ik maakte een lekkere wortelsaus met gepofte knoflook. Ook de knoflook kocht ik gewoon bij de groenteboer, maar het staat alvast in mijn agenda genoteerd voor oktober: teentjes de grond in.
RECEPT Geroosterde wortels met sinaasappelbulgur
Nodig voor 4 personen:
1 bos bospeen
4 dikke knoflooktenen
2 eetl maple syrup of honing
2 eetl olijfolie
1 theel komijnpoeder
snuf chilivlokken (molentje)
2 koffiekopjes grove bulgur
2 sinaasappels
wat peterselie
Wortelsaus:
1 grote ui
250 ml wortelsap
1-2 eetl sojasaus
scheut olijfolie
Oven voorverwarmen op 200 °C.
Wortels: Doe de schoongeboende wortels op een bakplaat, samen met de hele knoflooktenen (in hun jasje). Hussel om met maple syrup/honing, olijfolie, komijn, chilivlokken, zout en peper. Rooster in ± 20 minuten gaar.
Wortelsaus: Fruit de gesnipperde ui in 20 minuten zacht en bruin in olijfolie in een koekenpan. Voeg wortelsap toe en laat 5 minuten pruttelen. Wip de ovenknoflook uit hun jasje en doe erbij. Pureer tot een gladde saus. Breng op smaak met sojasaus, zout en peper. Te dik? Wat wortelsap. Te dun? Terug in de pan en inkoken.
Bulgur: Rasp de schil van 1 sinaasappel fijn boven een pan. Pers ze allebei uit. Vul het sap met water aan tot 4 koffiekopjes vol. Breng met wat zout aan de kook in een pan. Doe de bulgur erin, sudder onder een deksel 15 minuten tot het vocht is opgenomen. Maak los met een vork.
Serveren: Duw de bulgur aan in bakjes en stort op 4 borden. Schep de saus ernaast. Drapeer de wortels erover. Garneer met wat peterselie.
TIPS:
• Je moet hiervoor grove bulgur hebben, de variant die je moet koken. Er bestaat ook fijne bulgur, die hoef je alleen maar even te wellen in kokend water. Die is ook lekker, maar voor dit recept prefereer ik de wat grovere versie. Al was het maar omdat die beter te serveren valt in een torentje.
• Wel even checken of je geen hele oude bulgur hebt, die kan ranzig zijn.
• Bulgur over? Geen probleem, ook koud heerlijk. Met wat restjes (geroosterde) groente erdoor een puike lunch of picknick.
• Pureer een handje wortelloof (alleen de fijne topjes) met wat pijnboompitten en een scheut olijfolie tot een lekkere pesto voor erbij.
• Kijkje achter de schermen. Voor wie denkt dat ik maar wat in elkaar flans, dit recept heb ik op allerlei manieren uitgeprobeerd. Zelfs met zwarte knoflook, maar dat leverde een vieze kleur saus op (zie het bakje helemaal rechts), en de smaak was niet echt indrukwekkend. De gepubliceerde versie van dit recept was natuurlijk de lekkerste.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin) in het kader van mijn zomerse receptenserie. Zie ook deel 1 (spinazielasagne met courgette) en deel 2 (koude bietensoep met dille), deel 3 (bonensalade met bloemen) en deel 4 (artisjokken met kerrievinaigrette). Hierna volgt nog het laatste deel, nummer 6, een fijne salade van mais en tomaten.
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
Nieuw Vega boek
Intussen de vierde druk alweer, van mijn nieuwe vegetarische kookboek Vega zónder pakjes & zakjes. Te koop bij alle boekhandels, bij bol.com en zelfs bij de Albert Heijn. Maar een gesigneerd exemplaar bestellen via mijzelf kan natuurlijk ook.