Volgens het KNMI is de herfst al begonnen, maar bij mij nog niet hoor. Je hebt mijn zomerserie nog tegoed, die afgelopen weken in Trouw verscheen. Een serie lekker zonnige gerechten met steeds een groente in de hoofdrol, of twee. Vandaag: spinazie en courgette, gezellig samen in de lasagne.
Maar eerst even terug naar mijn zomerserie van vorig jaar. Toen was ik enorm in mijn nopjes met een leuk recept voor bietenwraps met doperwten, tot ik op de vingers getikt werd door een krantelezer, Anjet van Linge. Vacuümbietjes en diepvriesdoperwten, en dat volop in het oogstseizoen, hoe haalde ik het in mijn hoofd? Oeps, inderdaad… Sindsdien heb ik regelmatig vrolijk mailcontact met Anjet, die samen met haar man Marc de Groot in Noord-Groningen een ecologische tuinderij runt, Animaheert. Dit jaar wilde ik mijn zomerserie eens heel anders (lees: beter) aanpakken, en juist de zomerse seizoensgroenten in het zonnetje zetten, elke aflevering een andere.
Maar eerst ging ik eens langs in Den Andel, om nu eindelijk in het echt kennis te maken met Anjet en Marc, maar vooral voor wat groene inspiratie. En die was er volop. In het kleine lintdorp bewonen ze een grote boerderij met hoog puntdak. De nestelende boerenzwaluwen vliegen in en uit, de zwart-groen glanzende haan stapt parmantig kukelend rond temidden van zijn harem, er liggen twee honden languit onder tafel. Pal achter het erf begint de zomertuin en de net aangelegde wintertuin, bedoeld om straks ook in de winter groente te kunnen blijven leveren aan de hele buurt.
Wuivende bonen wikkelen zich langs ranke staken, de kolen steken overal hun kopjes al op, de spinazie heeft er zin in, de uien en knoflook wiegen in de wind. Om lieveheersbeestjes en bijen te lokken staat er een hele rij van kleurrijk bloeiend spul, zogenaamde vanggewassen. Tot overmoed van gelukzaligheid mag ik ook nog een lammetje de fles geven. En dan moet de lunch nog komen. Die bestaat uit heerlijk stevig brood van de bakker verderop, romige boter en dito kaas van de melkboerderij waar Marc ook een handje meehelpt, plus een salade van melde, uiteraard uit eigen tuin. Een bladgroente die ik helemaal niet kende. De smaakt lijkt op spinazie, maar dan wat hartiger en vooral: beeldschoon donkerpaars of sappig groen. Meer heeft een mens toch niet nodig om gelukkig te zijn?
Melde heeft de groenteboer vast niet, maar spinazie is ook lekker. Zoals in deze heerlijk frisse zomerse lasagne.
RECEPT Spinazielasagne met courgette (vegetarisch)
Nodig voor 4-6 personen:
1 pak gedroogde lasagnevellen (niet het hele pak is nodig)
800 g panklare spinazie
1 gele courgette
1 gepekelde citroen (of rasp van 1 gewone citroen)
1 grote ui
2 knoflooktenen
scheutje olijfolie
zout & peper uit de molen
Kaassaus:
200 g geraspte oude kaas
600 ml melk
40 g boter
40 g bloem
snuf cayennepeper
Oven voorverwarmen op 180 °C.
Kaassaus: Smelt de boter in een pan, voeg de bloem toe, blijf 1-2 minuten roeren. Klop met een garde in scheuten de (koude) melk erdoor. Laat 10 minuten zachtjes sudderen. Breng op smaak met ¾ van de kaas, zout, peper en cayennepeper.
Groente: Snipper de ui en knoflook en fruit zachtjes 5 minuten in wat olie in een wok. Voeg op hoog vuur al omscheppend hand voor hand de spinazie toe tot het slinkt. Snij de gepekelde citroen in kwarten, verwijder het bremzoute vruchtvlees (dat mag weg) en hak de schil fijn. Doe door de spinazie. Snij de courgette in dunne plakjes.
Samenstellen: Hou de lasagnevellen even onder de kraan. Doe wat kaassaus op de bodem van een ingevette ovenschaal (28×20 cm), daarop lasagnevellen, spinazie, her en der wat plakjes courgette, kaassaus et cetera. Eindig met lasagnevellen, kaassaus en wat (halve of kleine) garneerplakjes courgette. Bestrooi met de rest van de kaas. Dek af met aluminiumfolie. Zet 40 minuten in de oven, verwijder halverwege het folie voor een mooi kleurtje.
TIP:
* Door gedroogde pastavellen eerst nat te maken onder de kraan, garen ze beter. Nog beter is om de schaal een uurtje te laten staan voor hij de oven in gaat. Handig toch? Hij kan dus helemaal vooraf bereid worden, hoeft ‘ie alleen nog maar de oven in.
* En ja, natuurlijk kan het ook met gewone groene courgette in plaats van gele.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin) in het kader van mijn zomerse receptenserie. Hierna volgt deel 2, met verse bietjes in de hoofdrol: koude bietensoep met dille.
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
Nieuw Vega boek
Intussen de vierde druk alweer, van mijn nieuwe vegetarische kookboek Vega zónder pakjes & zakjes. Te koop bij alle boekhandels, bij bol.com en zelfs bij de Albert Heijn. Maar een gesigneerd exemplaar bestellen via mijzelf kan natuurlijk ook.