Weer eens iets anders dan bananenbrood, deze luxe miniversie: banenenbroodmuffins. Ideaal vehikel voor treurige overrijpe bananen die niemand meer lust.
Kommer en kwel. Teruglezend in mijn oude dagboek lijkt mijn jeugd één en al treurnis. Maar ik schreef alleen als het leven tegenzat, als ik me – zoals een ware puber betaamt – diep ongelukkig en onbegrepen voelde. Als ik leuke dingen aan het doen was, had ik simpelweg geen tijd of aandrang om te schrijven. Dat geeft een nogal vertekend beeld.
Wie heeft er tegenwoordig nog een dagboek? Nu hebben we social media, waar vooral buitensporige blijheid heerst. Kijk mij eens gelukkig zijn met mijn lijf, leven, huis, kinderen, huisdier, nieuwe schoenen, fijne vrienden, prachtige bananenbrood. Maar zelf merk ik dat ik juist helemaal geen puf heb voor twitter, facebook of instagram wanneer het minder gaat met mezelf, mijn dierbaren of de algehele wereldvrede. En dan hou ik het nota bene strikt bij eetgerelateerde zaken, ik heb het nimmer over kinderen, huisdieren of mezelf.
Toen ik mijn kookimperium begon, in 2005, tekende ik een mevrouwtje met zes piekharen in een rood geruit kookschort, al dan niet met een vergiet op heur hoofd. Een fijn alter ego om achter te verschuilen. Het gaat immers niet om mij als persoon, maar om mijn recepten. Ik wil mensen lekker aan het koken krijgen, niet mijn nieuwe kapsel showen. Mijn uitgever zegt dat het voor de boekpromotie beter zou zijn als ik meer zelf in beeld kom. Een collega-culischrijfster tipt me dat ze honderd keer meer reacties krijgt op een selfie in haar nieuwe outfit dan op een recept, hoe fantastisch geslaagd ook.
Dat kan wel wezen, maar liever niet. Ook al krijg ik dan automatische online waarschuwingsberichtjes met ‘you’re significantly reducing your exposure and influence’. Nou vooruit, snel deelde ik een foto van mijn verbrande bananenmuffins toen de kookwekker het weer eens niet bleek te doen. Want #foodbloopers scoren altijd goed, ze maken de succesvolle kookboekenschrijfster zo fijn menselijk. Daarna bakte ik extra luxe muffins van extra treurige bananen, een heerlijke mini-variant op bananenbrood. Want of het nu goed gaat of niet, bananen gaan we natuurlijk nooit weggooien. En dit keer dubbelcheckte ik de kookwekker.
RECEPT Luxe bananenbroodmuffins
Nodig voor 8 stuks:
2 overrijpe bananen
50 g walnoten
50 g boerenjongens (zie tip)
75 g gesmolten boter
60 g bruine basterdsuiker
2 eieren
60 g bloem
60 g amandelmeel
1 sinaasappel (alleen rasp)
1 volle theel bakpoeder
1 theel kaneel
1 snufje zout
wat extra boter en bloem voor de vorm
Oven voorverwarmen op 175 °C. Vet alvast een muffinvorm (8 holtes) in met boter en bepoeder met wat bloem. Een siliconenvorm invetten hoeft niet, maar een rondje bakpapier op de bodem helpt wel om de muffins er makkelijk uit te krijgen. Snij de bananen in stukken. Doe in de blender, samen met gesmolten (en iets afgekoelde) boter, basterdsuiker en eieren. Rasp de schil van de sinaasappel erboven. Pureer glad. Meng bloem, amandelmeel, bakpoeder, kaneel en zout grondig in een grote kom. Doe de bananenpuree, grofgehakte noten en uitgelekte boerenjongens/rozijnen erbij en spatel alles door elkaar. Giet het mengsel in de muffinvorm en zet iets onder het midden van de oven op een rooster. Bak ± 20 minuten. Als een satéprikker er droog uitkomt, zijn ze klaar, zoniet, nog een paar minuten extra. Heerlijk nog een beetje lauwwarm bij de thee.
TIPS:
• Voor dit recept heeft u echt overrijpe bananen nodig, liefst met zwarte plekken. Zoniet: leg ze desnoods even in de magnetron.
• Een potje boerenjongens komt altijd van pas. Heerlijk sappige rozijnen, voor in appeltaart of cake of toetjes. En je vult de pot gewoon steeds weer zelf met gewone gedroogde rozijnen, dan worden die vanzelf sappig en supersmakelijk. Niet in huis? Neem dan voor dit recept gewone rozijnen, maar zorg dat ze niet gortdroog zijn. Even weken in wat drank (rum is mijn favoriet), of anders in wat water of kouwe thee.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
Nieuw Vega boek
Eindelijk ligt ‘ie dan overal in de winkel, mijn nieuwe kookboekVega zónder pakjes & zakjes. Verkrijgbaar bij alle boekwinkels, en bij bol.com.
Of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen wens.