Die arme Caesar salad. Niet alleen meestal verbasterd tot Ceasar salad, maar vaak ook opgeleukt met van alles en nog wat. Van avocado en kip tot spekjes met pijnboompitten of kers- danwel zongedroogde tomaatjes; de Caesar salad is verworden tot een soort afvalbak. Maar gelukkig is daar de pakjesindustrie om ons te helpen. Alhoewel??
Neem nou de Calvé Caesar salade mix. Een pak met daarin 3 zakjes. Wat zit erin?
Caesar dressing: plantaardige olie, water, azijn, kaas 5%, suiker, eigeel, zout, kruiden (knoflook, ui, peterselie), ansjovisextract, voedingszuur (melkzuur), mosterdpoeder, bewaarmiddel (kaliumsorbaat), verdikkingsmiddel (xanthaangom), emulgator (E435), antioxidant (E385)
Croutons met baconsmaak: tarwebloem, plantaardige olie, baconaroma, zout, gist
Geraspte kaas: melk, zout, zuursel, stremsel, conserveermiddel E251, kleurstof E160b
Nog zelf toevoegen: ijsbergsla, kerstomaatjes en hardgekookte eieren. Meneer Cardini (voornaam: Caesar) zou zich omdraaien in z’n graf. Zijn versie – alweer 86 jaar geleden verzonnen – was toch zo simpel.
Mijn recept voor Caesar salad is intussen opgenomen in mijn kookboek Zonder pakjes & Zakjes 2, en natuurlijk staat het ook in de dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.