Mijn lieve Turkse groenteboer om de hoek is weg. Al een tijdje, maar het verdriet blijft. Er kwam helaas geen nieuwe voor in de plaats. Nee, nu zit er een dark store van een flitsbezorger. Een volledig dichtgeplamuurd pand met dertig scooters op de stoep. Eeuwig zonde. Gelukkig heeft de gemeente Amsterdam onlangs een verbod ingesteld op nieuwevestigingen van dit soort mini-distributiecentra om binnen tien minuten boodschappen thuis te bezorgen. De flitsfirma’s zelf zijn uiteraard niet blij. Die reageren met holle frases als ‘wij bieden een moderne en innovatieve dienstverlening’ en ‘wij hebben honderden economische mogelijkheden gecreëerd’ en ‘wij hebben waardevolle relaties opgebouwd met lokale partners en onze klanten’.
Maar ik vind het verdwijnen van lekkere winkels een gemis voor de buurt en treurig voor het straatbeeld. Gelukkig heb ik nog een andere groenteboer, ietsje verderop. En kijk, die had allemaal lekkere wintergroente, daar kikkerde ik acuut weer van op. Hij had zelfs topinamboeren. Aardperen, in gewoon Nederlands. Kleine knolletjes met een vrolijk bruin streeppatroontje aan de buitenkant. In het Engels heten ze ‘jerusalem artichoke’. Waar Jeruzalem vandaan komt, geen idee, maar de associatie met artisjokken is wél begrijpelijk, want daar heeft de smaak inderdaad iets van weg.
Nee, in de supermarkt zult u er tevergeefs naar zoeken, daar is de topinamboer nog niet doorgedrongen. Dat is overigens met de pastinaak en de gele courgette wél gebeurd, dus wie weet. In de tussentijd: lang leve de detailhandel. En hij schijnt makkelijk zelf te kweken te zijn in een grote teil, met februari/maart als ideale pootmoment en ’s zomers vrolijke gele bloemen.
Gelukkig hebben de dark stores mijn buurt nog niet helemaal overgenomen. Ik heb toevallig ook nog een visboer en een slager om de hoek. Dus ik kocht ook sintjacobsschelpen en scharrelspekjes en maakte toen dit verdraaid lekkere, elegante bordje. Je zou het ook een beige geheel kunnen noemen, maar da’s alleen voor notoire zwartkijkers.
RECEPT Coquilles met topinamboerpuree
Nodig voor 2 (!) personen:
6 sintjacobsschelpen zonder schelp (coquilles)
400 g topinamboeren
150 g bloemkoolroosjes
50 g spekjes
1 sjalot
150 ml witte wijn
handvol salieblaadjes
plantaardige olie
boter
zout & peper uit de molen
Oven voorverwarmen op 200 °C. Snipper de sjalot. Hak de helft van de salie fijn. Frituur de andere helft van de salieblaadjes krokant in een steelpan met een bodempje plantaardige olie. Laat uitlekken op keukenpapier. Verdeel de bloemkool in piepkleine roosjes, hussel door een lepel olie en rooster ze 10 minuten in de oven tot ze donkere randjes hebben. Bak de spekjes knapperig in een koekenpan. Laat uit de pan iets afkoelen, hak tot kruim en drogen in de oven verder, dat kan in een hoekje naast die bloemkool of als de oven uit is. Schil de topinamboeren met een dunschiller en snij in stukjes. Fruit de sjalot in het achtergebleven spekvet in de koekenpan. Voeg de topinamboer toe en fruit even mee. Blus af met de witte wijn. Voeg een klontje boter, de gehakte salie en wat peper toe. En een scheutje water zodat ze voor de helft in het vocht staan. Laat onder een deksel ±15 minuten sudderen tot alles zacht is. Pureer tot een gladde puree. Proef.
Veeg de koekenpan schoon. Verhit hem weer op hoog vuur. Smelt wat boter en olie erin. Bak de coquilles kort aan elke kant goudbruin.
Serveren: Verdeel de puree over 2 grote borden. Schep op elk 3 coquilles. Garneer met gefrituurde salieblaadjes, bloemkoolroosjes en spekkruim.
TIPS:
* Kan ook met andere puree, van bijvoorbeeld bloemkool, pastinaak of knolselderij.
* Sommige mensen krijgen helaas maag/darmklachten van aardperen, zo blijkt uit diverse mailtjes van lezers. De combinatie met salie zou daartegen kunnen helpen, maar zoniet: zie tip 1.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin). Dit is deel 2 van een mini-serie over witte wintergroente. Zie ook deel 1: witte wintergroente uit de oven met gnocchi en hierna volgt ook nog deel 3: wittewintergroentesoep.
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
Nieuw boek op komst!
Heb je het al gehoord? Mijn nieuwe vegakookboek verschijnt op 19 april, maar je kunt nu alvast jouw persoonlijk gereserveerde exemplaar bestellen. Wil je NU een boek? Dat kan ook, mijn andere kookboeken zijn uiteraard wél direct leverbaar. Allemaal vol recepten die níet online staan. Koop bij je lokale boekhandel of of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen wens.