Een zelfverzonnen Franse variant op een oerhollandse klassieker: hete bliksem uit de oven. Da’s aardappel met appel, maar dan met camembert. Doe eens lekker gek.
We leven in een sterk gepolariseerd land, dat merkt zelfs de receptenschrijver. Voorbeeld: tegenover alle enthousiaste reacties na mijn tropische herfststoofpot (“Alleen jammer dat u sindsdien geen vleesrecept meer hebt gepubliceerd”) komen evenzovele vragen binnen waarom ik niet juist vaker vegetarische gerechten geef (“Het eten van dieren of dierlijke producten is niet normaal”). Schrijft de ene lezer dat ze zo blij met me is (“Ik vind je recepten altijd goed, duidelijk en meestal met producten die goed verkrijgbaar zijn, complimenten hiervoor”) reageert prompt een dag later een ander met: “Regelmatig worden middelen gebruikt waar ik nog nooit van gehoord heb. Gewone recepten, met algemeen bekende ingrediënten, daar zou u me blij mee maken.”
Iets minder doodgewoon
Zoveel mensen, zoveel meningen. Lijnrecht tegenover elkaar. Elke week in de krant steeds weer iedereen tevreden stellen is een utopie, zo blijkt maar weer. Toch blijf ik manmoedig mijn best doen om universeel lekkere recepten te verzinnen, soms met vlees, vaker zonder. En bij voorkeur met algemeen verkrijgbare spullen, maar daar wil ik wel bij aantekenen dat ik het nadrukkelijk ook als mijn taak zie om u af en toe te laten kennismaken met wellicht iets minder doodgewone ingrediënten.
Gordijnen
De krant doet dag in dag uit niks anders dan u informeren over nieuwe ontwikkelingen, kersverse ontdekkingen, onbekende plekken en boeiende mensen waar u nog nooit van gehoord had. Daar is een krant toch juist voor bedoeld? Dus klimt u vooral niet meteen in de gordijnen als ik eens miso gebruik in een recept, dat ligt tegenwoordig gewoon bij de supermarkt. Misschien nog niet in elke vestiging, maar da’s een kwestie van tijd. Bovendien, ik val u heus niet lastig met gochujang, kimchi, gefermenteerde zwarte knoflook, gedroogde hibiscusbloemen, verse duindoornbessen of Mexicaanse cascabelpepers. Dus goedbeschouwd komt u goed weg.
Vandaag een zelfverzonnen Franse variant op een oerhollandse klassieker: hete bliksem uit de oven, maar dan met Camembert. Dat zal toch wel van Appelscha tot Zierikzee te krijgen zijn? En bij voorbaat sorry voor de lezer die schreef ‘Heerlijk recept, alleen jammer van die crème fraîche’.
RECEPT Franse hete bliksem
Nodig voor 4 personen:
800 g aardappel (vastkokend)
800 g appel (liefst half gewoon, half moes)
1 camembert
1 grote ui
200 ml crème fraîche
100 ml melk
4 takjes tijm
50 g hazelnoten
40 g boter
zout & peper uit de molen.
Zet de oven aan op 180 °C en rooster de hazelnoten in 5-8 minuten in de opwarmende oven lichtbruin (hou ze in de gaten!). Boen de aardappels schoon (schillen hoeft niet) en snij in plakjes van ½ cm. Kook in kokend water met zout beetgaar in pak ‘m beet 10 minuten. Snipper de ui en fruit zachtjes in de boter in een grote hapjespan, samen met de losgeriste tijm. Schil de appels, snij in partjes en doe bij de ui. Bak op vrij hoog vuur onder af en toe omscheppen 5 minuten tot ze hier en daar lekker bruin worden, doe het desnoods in twee porties. Voeg zout en flink wat gemalen peper toe. Hak intussen de hazelnoten fijn en snij de koelkastkoude camembert in stukjes. Klop de crème fraîche goed los met de melk, zodat hij klontvrij en wat vloeibaarder is. Vul een ingevette ovenschaal met om en om aardappels, appel-ui, nootjes en kaas. Giet de room erover. Tot zover de voorbereiding. Gratineer ±25 minuten in de hete oven tot goudbruin en bubbelend.
TIP:
* Met verschillende soorten appels (bijvoorbeeld stevige friszoete elstar en zachte goudreinet) wordt dit gerecht alleen maar lekkerder.
* Variëren kan altijd. Zie bijvoorbeeld de foto hieronder van Alex Valk, hij nam dragon in plaats van tijm en walnoten in plaats van hazelnoten. Goed idee!
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Nieuw boek op komst!
Heb je het al gehoord? Mijn nieuwe vegakookboek verschijnt op 19 april, maar je kunt nu alvast jouw persoonlijk gereserveerde exemplaar bestellen. Wil je NU een boek? Dat kan ook, mijn andere kookboeken zijn uiteraard wél direct leverbaar. Allemaal vol recepten die níet online staan. Koop bij je lokale boekhandel of of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen wens.