Lekker vegetarisch koken zonder pakjes, zakjes of geknutselde vleesvervangers? Da’s helemaal niet zo moeilijk. Zie deze romige spaghetti met bloemkoolsaus, spinazie en knapperige nootjes.
Vooropgesteld: alle beetjes helpen om mensen wat minder vlees te laten eten. Maar de ‘Vega Inspiratie Box’ van Unilever lijkt me niet de aangewezen manier. Half Nederland kreeg hiervoor de afgelopen weken een gratis cadeaukaart opgestuurd door de Postcodeloterij. U weet wel, de club waar menigeen enkel lid van is uit angst dat anders de buurman miljonair wordt. Het betreft een jaarlijkse samenwerking met Unilever en Albert Heijn, voorheen onder de noemer ‘Doe maar lekker duurzaam’. Een gelegenheidsvehikel om allerlei producten in het zonnetje te zetten, zoals Unox worst en soep, Magnum ijsjes maar vooral het assortiment pakjes en zakjes van Knorr. Met als dieptepunt de keer dat 2,5 miljoen landgenoten per post een pakje Knorr poedermix voor ‘duurzame bolognesesaus’ ontvingen. Tja, lekker duurzaam of vooral een slinkse marketingactie?
Na bergen kritiek, en vast niet toevallig vlak na de inlijving door Unilever van de Vegetarische Slager, werd het roer omgegooid. Geen focus meer op duurzaam maar op ‘vegetarisch’. De supermarkten staan nu volgestapeld met gifgroene dozen, de ‘Vega Inspiratie Box’. Gratis af te halen met de opgestuurde cadeaukaart. Onder het motto ‘samen voor een betere wereld’ zijn de dozen gevuld met nootjes, vegan mayonaise, maar vooral vegetarische knakworsten, soep in stazak en poedersausmix voor spaghetti. Pluspunt: gelukkig niet meer de stoofpotjes van ‘vegetarisch rund’ van vorig jaar. Knutselvoer, noemen wij dat bij ons thuis. En laat dat nou het laatste zijn wat je nodig hebt om lekker te eten zonder vlees of vis.
Bij de actie hoort ook een receptenboekje met ‘de 12 Vega Favorieten van Nederland’, steevast met een Unileverproduct als hoofdingrediënt. Zoals ‘Romige spaghetti met bloemkoolsaus en spinazie’. Een prima recept, maar wel met op het boodschappenlijstje een hoogst overbodig zakje poedermix voor ‘natuurlijk lekkere romige tagliatelle’. Inhoud: uipoeder, zetmeel, zout, suiker en een vleugje specerijen. Zelf kookroom toevoegen voor de beloofde romigheid.
Lieve mensen, ik herhaal het nog maar eens: om lekker vegetarisch te koken heeft u echt geen knutselvoer nodig. Zal ik het anders even voordoen?
RECEPT Romige spaghetti met bloemkool & spinazie
Nodig voor 4 personen:
300 g spaghetti
400 g bloemkool
200 g spinazie
125 ml slagroom
1 grote ui
75 g walnoten
1 citroen
snuf chilivlokken
versgemalen nootmuskaat
wat olijfolie
zout & peper uit de molen
Breng twee pannen water aan de kook met wat zout, voor pasta en bloemkool. Snipper de ui. Breek de walnoten in stukjes. Rooster de noten in een hapjespan met een drupje olie al omscheppend in een paar minuten goudbruin. Schep op een bord. Doe een scheut olie in de pan, fruit nu de ui zeker 5 lekker zacht en bruin.
Verdeel intussen de bloemkool in kleine roosjes en kook gaar in kokend water in ± 7 min. Giet af en vang een kopje kookvocht op. Nu mag intussen ook de spaghetti in het kokende water.
Pureer de roosjes in de blender of met de staafmixer, samen met de slagroom en eventueel een scheutje kookvocht als het te dik is. Doe in de pan met de uien en voeg zout, flink wat peper uit de molen, een snuf chilivlokken en versgeraspte nootmuskaat toe. Doe ook de spinazie erbij en laat op vrij hoog vuur al roerend slinken. Rasp de schil van de citroen erboven fijn. Giet de pasta af en meng erdoor, ook hier weer met een scheut kookwater om het smeuïg te maken. Breng op smaak met een kneep citroensap en proef op zout en peper. Verdeel over 4 borden en bestrooi met de noten.
TIP:
* Het oorspronkelijke recept is met ‘amandelen met rooksmaak’. Ook lekker, maar wel heel erg zout.
* Nee, natuurlijk kreeg ik niet zelf zo’n cadeaukaart thuisgestuurd, want ik doe niet mee aan loterijen. Waarom niet? Wacht, Ionica Smeets legt het je nog even uit.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
Heb je al een boek? Naast ruim duizend recepten op deze website, heb ik intussen ook 18 kookboeken geschreven, vol recepten die níet online staan. Koop bij je lokale boekhandel of of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen wens. Voor de feestdagen? Dan moet je snel wezen!