Op zoek naar een geschikt recept voor op dit weblog uit het gisteren besproken kookboek Home Made viel mijn oog al snel op de Romige bloemkoolsoep met stilton. Vanwege de mooie foto van Oof Verschuren, zeker, maar eerlijk gezegd toch vooral omdat mijn eigen bloemkoolsoepbrouwsels nooit om over naar huis te schrijven zijn. Ja lieve mensen, ook Koken met Karin heeft haar blinde vlekken. Dus vandaag een soort bijspijkerrecept-voor-mezelf. Met de uitleg van auteur Yvette van Boven erbij moet het zelfs mij lukken. En oja, leuk detail, het blijkt toevallig een van haar persoonlijke favorieten. Nu ik nog.
Nodig voor 4 personen
1 ui, gesnipperd
2 stengels bleekselderij, geschild en kleingesneden
250 g bloemkool, in roosjes gebroken
3 eetl boter
500 ml kalfs- of kippenbouillon
250 ml melk, houd 2 eetl apart
1 eetl maïzena
75 g stilton, verkruimeld
125 g slagroom
Voor de crostini:
1 (ongebakken) ciabatta
100 ml olijfolie
1 knoflookteen uit de pers
50 g stilton
3 eetl crème fraîche
Bak de ui, de selderij en de bloemkool op laag vuur in de boter tot de selderij en de ui zacht zijn. Dat is na ongeveer 10 minuten. Giet de bouillon en de melk erbij en laat zachtjes nog een minuut of 20 koken op laag vuur, tot de bloemkool volledig gaar is geworden. Pureer de soep dan met een staafmixer glad. Meng de maïzena met de achtergehouden eetlepels melk, giet deze bij de soep en laat even aan de kook komen. Laat een paar minuten koken, zodat de soep iets indikt. Draai dan het vuur lager, roer de stilton erdoor en vervolgens de room. Laat nog een paar minuten op zacht vuur staan tot de kaas is opgelost.
Breng op smaak met zout en peper.
Crostini: snij het brood in dunne schijfjes (pas op, het brood breekt snel). Verwarm de oven voor op 180 graden. Vermeng de olie met de knoflook en flink zout en peper. Verwarm een minuut in de magnetron of in een pannetje, zodat de knoflook goed in de olie trekt en giet dit over de broodschijfjes. Hussel voorzichtig, leg op het rooster en bak in enkele minuten lichtbruin. Haal uit de oven om iets af te koelen. Zet de oven op de grillstand. Verbrokkel de stilton boven de crème fraîche. Roer goed door en schep op elk broodje een eetl kaasmengsel. Zet ze nog even onder de grill. Leg op elke kom soep een of twee crostini met gesmolten kaas en serveer meteen.
Dit recept komt zoals gezegd uit het boek Home Made, lees hier mijn recensie.