Officieel is het rabarberseizoen vanaf vandaag ten einde, net als overovermorgen het aspergeseizoen. Nou ja, zo heel nauw luistert het ook weer niet, vertelde een teler me. Dus sla nog even snel je slag en scoor een bosje rabarber bij de groenteboer, bijvoorbeeld voor deze omkeercake.
Is het groente of is het fruit? Voor mij, en volgens mij voor veruit de meeste mensen, is het duidelijk: rabarber mag dan officieel een groente wezen, gevoelsmatig is het toch echt fruit. In zoete toepassingen komt hij (of is het een zij?) het beste tot z’n recht. In het prille voorjaar ga ik onmiddellijk voor de bijl zodra mijn groenteboer geforceerde rabarber heeft: in het donker geteelde en daardoor prachtig knalroze en heerlijk zoete stengels. Intussen springt ook de ‘gewone’ rabarber van de volle grond bij menig moestuinier de tuin uit.
De vezels
Ook niet te versmaden, alleen niet zo mooi roze maar afhankelijk van het ras rood of groen, of iets daar tussenin. Hoe rooier, hoe mooier, wat mij betreft. Ik kan het niet vaak genoeg herhalen: ga nou niet die fraai gekleurde stengels schillen omdat u ooit geleerd hebt dat u ‘de vezels’ eraf moet halen. Door te schillen verwijdert u nou juist al dat rood en zit u straks alsnog met zo’n onbestemd bruinige prut à la oma’s rabarbermoes van vroeger. O ja, en geef die prachtige bladeren vooral niet aan uw konijn of cavia, want giftig. O ja, en hoe zit het nou met dat niet meer oogsten na 21 juni? Ik zou nu lang en doortimmerd verhaal kunnen houden over oxaalzuur, maar ik gebruik deze kolommen liever om lekker aan de bak te gaan.
Afbikken
Ik dacht eerst aan een klassieke tarte tatin, maar uit pure luiheid werd het een hup-hup cakebeslag op basis van amandelmeel, wat een ultra-smeuïg geheel oplevert. Gebruik wel een hoge bakvorm, want cake rijst, en bij mijn eerste bakpoging moest ik vervolgens het half eruit gelopen beslag van de ovenbodem afbikken. Het kan prima met een springvorm, mits u een goed sluitend exemplaar heeft, anders druipt alsnog alles eruit. Al helpt het vaak om er een vel bakpapier in vast te klemmen.
Rozerood
Mocht uw eindresultaat een stuk bruiner uitvallen dan op mijn foto, niet getreurd. Dat subtiele rozerood lukte mij ook maar één keer, terwijl ik hem intussen al vier keer gebakken heb. Want lekker is ‘ie hoor, in welke tint dan ook.
RECEPT Omgekeerde rabarbercake
Nodig voor 8 punten:
450 g rabarber
Cakebeslag:
100 g amandelmeel
100 g gesmolten boter
50 g kristalsuiker
50 g bruine basterdsuiker
2 grote eieren
2 theel bakpoeder
snufje zout
Karamel:
75 g kristalsuiker
25 g koude boter in blokjes
Oven voorverwarmen op 160 °C met daarin alvast een ingevette hoge taartvorm (Ø 22 cm), liefst met bakpapier erin. Snij de rabarber in stukjes van 4 cm.
Beslag: Mix de gesmolten boter en twee soorten suiker door elkaar. Voeg amandelmeel, zout en bakpoeder toe en mix ten slotte een voor een de eieren erdoor.
Karamel: Strooi de suiker in een gelijkmatige laag in een koekenpan met dikke bodem. Laat op rustig vuur smelten en licht kleuren, zonder roeren (± 5 min). Verdeel de blokjes boter erover en laat al sissend smelten. Haal de hete taartvorm uit de oven (ovenwanten!) en giet de karamel erin. Verdeel de rabarber erover. Giet daar weer het cakebeslag over en zorg dat alle rabarber zoveel mogelijk bedekt is. Bak iets onder het midden van de oven gaar in ± 40 minuten – een satéprikker moet er droog uit komen. Laat uit de oven 5 minuten rusten, keer dan om op een schaal.
Het lekkerst lauwwarm, met een klodder crème fraîche.
TIPS:
• Verwarm de bakvorm in de oven, want in een koude vorm gaat de karamel meteen stollen en klonteren.
• Let wel: na het omdraaien zakken de sappen van de rabarber én de karamel in de cake, dus het wordt een smeuïg – sommigen zouden zeggen: zompig – geheel. Dus géén knapperige taartbodem als bij een echte tarte tatin. Meer een toetje dan een gebakje-voor-bij-de-thee. Ik meld het maar even, qua verwachtingspatroon. Ik kreeg namelijk al mailtjes van mensen die daarom dachten dat ‘ie mislukt was.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
Trek gekregen?
Lekker koken, daar knapt een mens van op. En iedereen kan het! Naast ruim duizend recepten op mijn website, heb ik ook een hele serie kookboeken vol recepten die níet online staan. Koop bij je lokale boekhandel of of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen keuze.