Voor haar kookboek Home Made deed Yvette van Boven alles zelf. Koken, illustreren, recepten schrijven, foodstylen, vormgeven, register puzzelen, miniboekje maken, uitnodiging ontwerpen. Het is dat haar man Oof Verschuren zo’n goede fotograaf is, anders had ze de foto’s vast ook nog zelf gedaan. Alleen het drukwerk heeft ze toch echt aan een drukker moeten overlaten. Maar ze is wel in Spanje drie dagen naast de drukpersen gaan staan om te kijken of alles wel goed ging. Niet zo gek dus dat deze self made woman haar boek de titel Home Made meegaf.
Likeurtjes
Nou ja, vooral natuurlijk omdat alle eet- en drinkbare dingen in het boek ook zelfgemaakt zijn. Je leert roken (vis, maar ook mozzarella), wecken, kaas maken, jam koken (met Georges, een fraai knoestige Fransoos) en brood bakken. Maar niet alleen gerechten komen aan bod, wat voor de hand ligt in een kookboek, ook drankjes hebben een prominente rol, van thee via gemberbier tot likeurtjes.
Stap-voor-stap
Een werkelijk prachtig boek is het geworden, met een ravissante mix van fotografie, illustraties, knipsels en een eigen lettertype. Een hoofdstuk begint steevast met een stap-voor-stap fotoreportage (bijvoorbeeld van jam of paté maken) gevolgd door een bomvolle pagina ‘Aan de slag’ vol variaties en recepten. Die worden weer afgewisseld met paginagrote recepten met dito foto’s.
Hempaai
Alles ziet er even lekker uit, van de Herfstsalade met hazelnoten en gebakken paddestoelen & yoghurt-notendressing tot de Mille-feuille van gerookte en rauwe biet met comté, waterkers en notendressing. Inderdaad, allebei een hele mond vol. Maar er is ook gewoon een Frambozenclafoutis en een Hampie (“spreek uit hempaai”).
Dat durft u best
Ik ben erg gecharmeerd van haar lijntekeningen (hoe zou dat nou komen?), maar ook van de kleine tekstgrapjes overal in de tekst. Zoals bij het brood bakken zonder kneden: “Nou ja, tien keer, dat is bijna niks”. Bij de kreeftenbisque: “Het is wel wat werk, maar met een beetje humor slaat u zich wel door de bereiding heen” en bij de terrine: “Trek de galgangen uit de lever. Dat durft u best.” Het consequente gebruik van “u” werkt wat afstandelijk in zo’n hoogstpersoonlijk en liefdevol samengesteld boek, maar dat blijkt een bewuste keuze van de auteur bij wijze van ironie. En het werkt inderdaad nog ook.
Yvette van Boven, Home Made, uitgeverij Fontaine, ISBN 9789059563513, € 34,95