Er zijn van die dingen die elk jaar moeten. Asperges bijvoorbeeld, daar komen we niet onderuit. Is dat erg? Zeker niet! Sommige verplichtingen zijn juist heel fijn. Ik kan me elk jaar weer enorm verheugen op het aspergeseizoen, dat altijd weer korter is dan je denkt. Na 21 juni is het traditiegetrouw weer voorbij met die ranke rakkers, dus toeslaan als ze er zijn is het devies. Nu ben ik in mijn culischrijfcarrière intussen aan mijn zestiende aspergeseizoen toe, dus dan wordt het zo langzamerhand best lastig om weer iets geheel nieuws te verzinnen. (Ook al zou je dat na die heerlijke asperges van gisteren en eergisteren natuurlijk niet zeggen, geef maar toe.)
Bovendien wil het merendeel der mensen asperges toch het liefst ultraklassiek, met ham en ei en gesmolten boter of hooguit hollandaisesaus. Gezien de speciale stellages vol aspergesauspakjes in de supermarkt maakt menigeen daar jaar in jaar uit gebruik van. Een blamage, als je het mij vraagt. Je gaat deze hoogst edele seizoensgroente toch niet vernaggelen met zo’n ordinaire poedermix vol zout en zetmeel? Maar kennelijk luistert er niemand naar mij, want elk jaar zie ik weer precies diezelfde bomvolle rekken.
U moet het helemaal zelf weten, maar ik sloeg aan het experimenteren. Ik bedacht een saus als variant op salsa verde, u weet wel, dat knalgroene kruidenmengsel met kappertjes dat het zo goed doet bij vis. Maar ik had toevallig ook nog bietjes liggen, dat leek me wel spannend, en bovendien gezellig qua kleur. De vrees was alleen of die tere asperges niet helemaal weggeblazen zouden worden door de saus, en of ik niet beter groene asperges kon nemen, die in alle opzichten wat robuuster zijn, ook qua smaak. Maar gelukkig, het witte goud bleef fier overeind. Sterker nog, de combinatie bleek een doorslaand succes.
Van mij moest er wel een klassiek gekookt eitje bij, want sommige tradities dien je simpelweg te koesteren. Ten slotte nog een praktische tip, want steevast elk jaar krijg ik er vragen over. Hoge speciale aspergepannen vind ik persoonlijk een drama. De asperges zakken onherroepelijk als slappe harries naar beneden. Liggend koken in een wijde pan werkt veel beter. (Zie ook tip onderaan!)
RECEPT: Asperges met bietensalsa (vegetarisch)
Nodig voor 4 personen:
1 kilo witte asperges
4 eieren
Bietensalsa:
2 grote gare bietjes (± 150 g)
1 grote sjalot
3 eetl kappertjes
handvol verse peterselie
handvol verse dille
1 grote eetl grove mosterd
2 el wittewijnazijn (of citroensap)
5-6 el olijfolie
zout & peper uit de molen
Salsa: Snij de biet in piepkleine blokjes. (Te veel werk? Rasp ze met een grove blokrasp en hak ze dan wat kleiner). Snipper de sjalot fijn. Hak de kappertjes, peterselie en dille fijn. Meng alles in een kom met mosterd, azijn, zout, peper en net zoveel olijfolie tot het een lekker smeuïg geheel is.
Asperges: Schil de asperges met een dunschiller van net onder het kopje naar beneden, vooral niet te zuinig, en snij de houtige uiteinden eraf. Leg ze languit in een wijde pan, zet onder water, voeg zout toe en breng aan de kook. Laat onder een deksel 5 minuten sudderen, zet dan het vuur uit en laat ze in ± 10-15 minuten vanzelf beetgaar worden. Dat duurt bij dikke uiteraard langer dan bij dunne. Kook intussen ook de eieren (niet al te) hard. Pel en snij doormidden.
Serveer de goed uitgelekte asperges met de eieren ernaast en de salsa erover.
Lekker met gekookte aardappels of knapperig stokbrood.
TIPS:
• Intussen kreeg ik volop mailtjes van lezers over bovenstaande opmerking over de hoge aspergepan. Grappig genoeg twee soorten reacties: van mensen die juist heel blij zijn met hun pan (“Ik doe het al 30 jaar zo dus dan zou u het toch ook moeten kunnen”), maar ook van mensen die net als ik er het nut niet van inzien (“dat onding gaat nú de deur uit”). Een tussenweg is er duidelijk niet. En dat is helemaal niet erg. Kook ze gewoon volgens de beproefde eigen methode die het beste bevalt, dan doe ik dat ook.
• Funfact: jaren geleden hield ik met een aantal collega-culi’s een uitgebreide test wat betreft de ideale asperge-kook-methode (10 verschillende manieren, en daar zat de hoge aspergepan nog niet eens bij…)
• De bietensalsa kunt u vooraf maken en in de koelkast bewaren, maar serveer altijd op kamertemperatuur. Ook lekker bij gebakken vis, biefstuk of op een broodje kaas, makreel of rosbief.
• Wij eten hier thuis een pond asperges met z’n tweeën, maar er zijn ook mensen die een pond per persoon rekenen. Dat moet u zelf maar uitvogelen.
• Hier nog veel meer aspergerecepten.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
Trek gekregen?
Lekker koken, daar knapt een mens van op. En iedereen kan het! Naast ruim duizend recepten op mijn website, heb ik ook een hele serie kookboeken vol recepten die níet online staan. Koop bij je lokale boekhandel of of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen keuze.