Wat doe je met een fles rum als je hem liever niet wilt opdrinken? Flamberen natuurlijk! In dit geval bananen, en voor het ultieme vakantie-thuisgevoel ook maar meteen bounty-ijs erbij van slechts 3 ingrediënten.
W’rom zijn de b’na, zijn de b’na, zijn de b’na, zijn de b’na, zijn de b’na-ha-nen krom?
Mijn logeerneefje (8) was langsgeweest en had om onnaspeurbare redenen behalve zijn tandenborstel en een stapel Donald Ducks ook het bananenlied van André van Duin meegenomen in zijn rugzakje. Er was geen ontkomen aan, tussen het rummikubben, pesten en drie-op-een-rij-en door zongen we om de haverklap uit volle borst ‘Recht is recht en krom is krom’. (‘Dat kan wel zo wezen, maar ‘k wil weten waarom.’) In een didactische vlaag gooiden wij er het bananenlied van Drs. P ertegenaan, dat immers handelt over dezelfde kwestie. Ook zijn ‘Ba ba-ba ba-ba ba bananen’ leent zich uitstekend voor samenzang. (‘Men eet dit voedsel zonder schil / Die schil belandt dan vaak op straat / En wie niet oplet waar hij gaat / Die stapt erop en slaakt een gil’.)
Ik had mijn neefje goed en wel weer ingeleverd bij zijn ouders of er zat een fles rum bij de post. Helemaal aan komen dobberen vanaf Aruba, met een briefje erin. Echt? Nee, natuurlijk niet. Hij kwam letterlijk van om de hoek, van een Arubaan die in Amsterdam de botanische Spirited Union Distillery is begonnen. Een prachtige fles, ook dat nog, de Aruba limited edition, en hij geurt heerlijk naar ananas.
Wat jammer nou dat ik niet zoveel heb met sterke drank. Ik kook er liever mee dan dat ik het opdrink. Ik kreeg meteen zin om er bananen mee te flamberen. Ananas had ook heel goed gekund, maar ja, ik had nu eenmaal nog altijd die bananen in mijn hoofd. Geen van twee worden overigens geteeld op Aruba, maar dat mag de pret niet drukken. De ijsmachine mocht ook zo langzamerhand wel weer uit de winterslaap, dus ik maakte er kokos-stracciatellaijs bij, dat bij ons thuis meteen bounty-ijs gedoopt werd, ter herinnering aan die mooie Arubaanse stranden. Die verwacht ik helaas niet binnenkort weer terug te zien, maar hopelijk komt wel mijn neefje weer snel logeren. Al moet hij natuurlijk nog jaren wachten voor hij rum bij zijn bananen krijgt.
RECEPT Geflambeerde banaan met kokos-chocoladeijs
Nodig voor 4 personen:
2 niet al te rijpe bananen
75 ml rum
25 g boter
25 g bruine basterdsuiker
IJs:
1 blik kokosmelk (400 ml)
75 g kristalsuiker
50 g pure chocolade
IJs: Doe een flinke scheut vloeibare kokosmelk (zeg ¼ blikje) samen met de kristalsuiker in een steelpan en verwarm al roerend tot de suiker is opgelost. Laat afkoelen, meng dan met de rest van het blik kokosmelk en laat minstens een uur goed koud worden in de koelkast. Giet dan in een ijsmachine en laat draaien tot het stevig ijs is (± 20 minuten). Hak met een groot mes de chocolade fijn en voeg tegen het einde toe.
Bananen: Pel de bananen, snij in de lengte en breedte doormidden zodat u 8 platte stukken hebt. Laat de boter en bruine suiker samen smelten in een grote koekenpan. Doe de banaan erin en bak in een minuut of 4 op middelhoog vuur gaar en bruin, keer halverwege om. Check eerst of de afzuigkap uit staat. Giet dan de rum erbij, steek aan en wacht tot de vlammen doven.
Serveer de warme bananen met een bolletje ijs en schep de rummige karamelsaus uit de pan erover.
TIPS:
• Geen ijsmachine? Zet het kokosmengsel in een metalen bak 4 uur in de vriezer en mix elk half uur goed door. Ook hier: pas aan het eind de chocola toevoegen. (Toegegeven, is wel veel meer gedoe…)
• De bananen worden bij het bakken snel zacht, dus neem niet al te rijpe exemplaren. Of snij ze niet in vier, maar in zes stukken, dan breken ze minder snel bij het omdraaien.(Ja, dit recept is zo lekker, dat ik het intussen al op heel veel manieren heb uitgeprobeerd, en die fles rum is natuurlijk intussen al bijna leeg…)
• Heb je alleen hele rijpe bananen? Maak dan mijn verrukkelijke bananencake met rum.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
Trek gekregen?
Lekker koken, daar knapt een mens van op. En iedereen kan het! Naast ruim duizend recepten op mijn website, heb ik ook een hele serie kookboeken vol recepten die níet online staan. Koop bij je lokale boekhandel of of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen keuze.