Weet je wat zo gek is? Bij soep uit blik weten we wel dat er conserveermiddelen in zitten, maar bij die in de koelvitrine van de supermarkt denken we steevast ‘ha, vers en gezond!’ terwijl ook daar allerlei ingrediënten aan zijn toegevoegd die er toch echt niet in hoeven als je zelf soep maakt.
Neem nou deze AH zachte tomaten-mascarponesoep: Water, 9% tomaat, 7% tomatenpuree, suiker, plantaardige olie, gemodificeerd maïszetmeel, tarwebloem, 1% mascarpone, zout, roomboter, uienpuree, volle melkpoeder, kruiden, zongedroogde tomaat, azijn, smaakversterkers E621-E627-E631, aroma, gistextract, kleurstof: paprika-extract, verdikkingsmiddel: guarpitmeel, uienpoeder, zwarte peper.
Kent u het beruchte trio smaakversterkers E621, E627 en E631? Ik heb het eens even voor u opgezocht: Mononatriumglutamaat (ook wel MSG of ve-tsin), Monokaliumglutamaat en Calciumdiglutamaat. In het gifgidsje Wat zit er in uw eten van Corinne Gouget en Will Jansen vallen ze alledrie in de categorie ‘echt vermijden’ omdat ze het zenuwstelsel aantasten en kankerverwekkend zijn. Volgens het Voedingscentrum valt het daarentegen allemaal reuze mee en is er zowel op korte als lange termijn geen risico voor de gezondheid: ‘Werd ervan verdacht overgevoeligheidsreacties te veroorzaken, maar inmiddels is duidelijk dat dat onjuist is.’
Tja, wat moet je daar als simpele consument nu van denken? Wij gaan maar eens zelf soep maken. Tomatensoep met lekker rijpe tomaten, want die zijn er nu in overvloed. Voor dit supersimpele recept hoef je de tomaten zelfs niet eens te ontvellen.
Zelf maken?
Nodig voor 4 personen:
1,5 kg rijpe smaaktomaten
3 knoflooktenen
3 takjes rozemarijn
scheutje balsamico-azijn
scheut olijfolie
beetje crème fraîche of room
zout & peper uit de molen
Verwarm de oven voor op 200°C. Was de tomaten, verwijder de kroontjes maar laat ze verder heel. Ris de rozemarijnnaalden van de takjes. Pel de knoflooktenen en hak grof. Doe alles in een metalen braadslee en strooi er zout en peper over. Besprenkel met een scheutje balsamico en niet te zuinig met olijfolie. Hussel door elkaar en zet de schaal een half uur in de oven. Pureer de complete inhoud van de braadslee, ook het vocht, met behulp van een roerzeef tot een mooie gladde soep. Verwarm die zonodig nog even al roerend op het vuur en proef op zout en peper. Verdeel over kommen of borden en garneer desgewenst met een dotje crème fraîche of een kringeltje room. Of simpelweg wat lekkere olijfolie.
Tips:
- Neem geen bleke, harde Wasserbomben maar ga voor knalrode, sappige exemplaren vol smaak. Dat moet nu echt geen probleem zijn.
- Balsamico-azijn haalt het zoete van de tomaten nog meer naar boven.
- Door tomaten te roosteren in de oven krijg je extra smaak, vooral dankzij de lichtgeblakerde schil. Ze dus vooral niet vooraf ontvellen.
- Tomatenschillen in de soep zijn niet lekker. Een roerzeef pureert je soep en houdt meteen ook alle velletjes tegen. Voor weinig te koop in huishoud- of kookwinkels.
- Wil je de soep dunner? Voeg dan een scheutje water of bouillon toe, maar meestal is het niet nodig. En zonder komt de pure smaak van de tomaten het beste tot z’n recht.