Japanse dumplings (gyoza) zijn zowel gebakken (dus knapperig) als gestoomd (dus sappig). Maar vooral: ze zijn eigenlijk verrassend makkelijk te maken, zeker als je houdt van een beetje fröbelen en een schaar bij de hand houdt…
Reizen zit er voorlopig nog niet in, verzuchtte ik samen met mijn globetrottervriendin Martine bij een kopje thee. We zijn nog nooit samen op vakantie geweest, maar samen reisherinneringen ophalen, dat kunnen we heel goed. Intens terugverlangen naar mooie ervaringen in Zuid-Amerika, Azië of Afrika. Ik jaloers op haar reis naar Madagaskar, zij op die van mij naar Japan.
Zo ging de middag vanzelf over in de avond en moest er natuurlijk gegeten worden. Een reisrecept dan maar? In mijn vriezer bleken wontonvellen te liggen, dus waarom geen Japanse gyoza? Dan kon Martine meteen mooi helpen vouwen, want of het nu gaat om ravioli, pierogi, manti of dumplings; alle vormen van gevulde deegkussentjes zijn een ideaal gezelschapsspel. Het leuke van gyoza is dat ze gebakken (dus knapperig) én gestoomd (dus sappig) worden.
Ik snelde vlak voor sluitingstijd nog even naar de slager voor varkensgehakt. Dat had hij niet paraat en de gehaktmolen was al schoongemaakt, dus dan maar half-om-half, wat gelukkig ook heel goed bleek te werken. De vulling was zó gepiept en al snel zaten we gezellig aan de keukentafel te fröbelen en te knutselen. Met zelfgemaakt deeg in ronde plakjes krijg je bij het vouwen vanzelf mooie gevulde halvemaantjes. Wontondeeg is echter vierkant, dus dan hou je ineens op de gekste plekken stukjes deeg over, maar hee, lang leve de keukenschaar om de boel een beetje te fatsoeneren. Of niet. Zeg dit nooit tegen een Japanner, maar het maakt in feite niet uit als ze er rommelig uitzien, lekker worden ze toch wel.
Bovendien hoeven ze – in tegenstelling tot bijvoorbeeld ravioli – ook al niet superhermetisch dicht te zitten, want ze hoeven niet te dobberen in een grote pan water. Makkelijk zat dus. Het bakken en stomen was ook al doodsimpel, en voor we het wisten zaten we te smikkelen en waren alle schalen leeg. Bleken we er per persoon maar liefst 15 te hebben opgepeuzeld…
Recept Gyoza
Nodig voor ± 30 stuks:
1 pak wontonvellen (300 g, ± 30 stuks, diepvries, toko)
300 g half-om-half gehakt
3 lente-ui
2 cm gemberwortel
3 knoflooktenen
1 eetl sesamolie + extra om te bakken
1 eetl Japanse sojasaus
zout & peper uit de molen
plantaardige olie
Dipsaus:
4 eetl Japanse sojasaus
4 eetl rijstazijn
1 eetl sesamolie
snuf chilivlokken
Laat het wontondeeg ontdooien in de verpakking. Snipper de lente-ui (wit en groen) fijn. Meng in een kom met gehakt, geraspte gember, uitgeperste knoflook, sesamolie, sojasaus en een ferme snuf zout en peper. Kneed en rol alvast in ± 30 kleine (soep)balletjes. Leg een balletje vulling op een deegvel. Maak met uw vinger de rand nat met water. Vouw dubbel maar maak eerst een serie kleine vouwtjes voor u de randen vastplakt. Kijk vooral even een Youtube-filmpjeYoutube-filmpje over gyoza-vouwen en geef er vervolgens lekker uw eigen draai aan. Knip eventueel bij met een schaar, kijk, zoiets:
Zet uw fornuis vol met koeken-/hapjespannen. Verhit in elke pan 1 eetl gewone olie en 1 eetl sesamolie. Parkeer zo veel mogelijk gyoza erin. Laat op rustig vuur 5 minuten bakken tot de onderkant mooi goudbruin kleurt. Giet dan in elke pan 50 ml water, dek af met een deksel en laat ze nog eens 5 minuten verder gaar stomen. Meng de dipsaus en serveer erbij. In porties eten? Hou ze warm onder een deksel en op een warmhoudplaatje.
TIPS:
• Als je toch naar de toko gaat voor diepvries-wontonvellen (altijd handig om paraat te hebben in je eigen vriezer, ik maak er bijvoorbeeld ook lasagne mee), kijk dan meteen of ze niet ook toevallig gyozavellen hebben. Die zijn namelijk rond, dat scheelt een hoop geknip met de schaar. Al blijft het gefröbel natuurlijk.
• Lekker erbij: gewokte spinazie met knoflook, sesamolie en geroosterde sesamzaadjes. Of eet ze zo, als voorgerecht.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
Trek gekregen?
Lekker koken, daar knapt een mens van op. En iedereen kan het! Naast ruim duizend recepten op mijn website, heb ik ook een hele serie kookboeken vol recepten die níet online staan. Koop bij je lokale boekhandel of of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen keuze.