Klassieke recepten zijn niet voor niets klassiek. Maar stilstand is achteruitgang, dus koken is van oudsher een mix tussen het respecteren van tradities enerzijds en brutaal experimenteren anderzijds. Niet altijd met even succesvol resultaat, haast ik me erbij te zeggen. Te veel fusion is niet goed voor een mens, denk aan sushipizza, frikandellenvlaai of nutellatostihawai.
Tartiflette
Maar neem nou de tartiflette, een frivool getiteld maar intussen best heavy ovengerecht uit de Savoie op basis van aardappel (tartifle), uien, spek, room en kaas. U kent ‘m wellicht van de wintersport, die grossiert in dit soort gerechten, zie ook raclette en kaasfondue. Volgens de Savooiers mag het enkel en alleen met Reblochon, een romig vet rond kaasje uit de Franse Alpen, maar ik probeerde het met groot succes ook al eens met een van mijn favoriete Franse kazen, Morbier. U weet wel, die met dat asstreepje in het midden – néé, dat is geen schimmel. Ik gaf mezelf al volop schouderklopjes, tot ik ontdekte dat ze in de Jura, waar de Morbier vandaan komt, zelf ook al lang de morbiflette hebben uitgevonden.
Neufchiflette
Laatst zag ik in mijn naburige stadje Neufchâtel-en-Bray bij de traiteur weer een nieuwe variant, de Neufchiflette. Gemaakt met mijn tegenwoordige lievelingskaasje uit Normandië, de Coeur de Neufchâtel. Snoezig hartvormig, dus daarvoor sowieso al bonuspunten, maar vooral zo verslavend lekker vanwege de smeltend zachte en toch licht fris-pittige smaak. Ook zeer geschikt voor in de Tartiflette, zo blijkt, dus u ziet, sommige klassiekers zijn zeer aanpassingsgezind.
Witloffiflette
Sterker nog, laatst kocht ik op de markt mooie stronkjes witlof met de bedoeling om er witlof ham-kaas uit de oven mee te maken, alleen vergat ik ham te kopen. Ik had wel spekjes en aardappels in huis, dus het werd een soort tartiflette-witlof-ham-kaas, alleen dan niet met geraspte kaas maar met camembert. Ik hoop niet dat ik daarmee culinair-historisch gezien ergens tegen schenen trap, want het pakte hartverwarmend heerlijk uit. Ideaal voor donkere ongezellige dagen waarin er voorlopig niet gewintersport kan worden. Alleen de naam is nog een dingetje. Endiflette of Endivlette (van endive, witlof)? De tongbreker Witloffiflette? Of toch maar Camiflette met witlof?
RECEPT
Camiflette met witlof
Nodig voor 4 personen:
750 g aardappelen (vastkokend)
4 stronkjes witlof
1 heel camembert-kaasje
200 g gerookte spekblokjes (van de slager)
200 ml crème fraîche
2 grote uien
1 handvol verse peterselie
klontje boter
zout & peper uit de molen
Oven voorverwarmen op 180 °C.
Pel de uien, snij in halve ringen. Doe samen met de spekjes en een klontje boter in een grote hapjespan of braadpan en fruit zachtjes 10 minuten. Boen intussen de aardappelen schoon (schillen hoeft niet) en snij in plakken van ½ cm. Kook in water met zout beetgaar (maar meer niet!) in hooguit een minuut of 10. Snij intussen de witlof in plakjes, de (koelkastkoude) kaas met korst en al in stukjes en hak de peterselie fijn. Roer de crème fraîche, peterselie en flink wat gemalen peper door de uienpan tot de room gesmolten is. Schep dan alle witlof plus de helft van de kaas erdoor. Giet de beetgare aardappelen af en schep ook erdoor. Voorzichtig, het moet geen pruttige stamppot worden. Kieper alles in een flinke, ingevette ovenschaal, of twee. Verdeel de achtergehouden kaas erover.
Zet 25-30 minuten in de oven tot alles bubbelend heet is en de bovenkant mooi gegratineerd.
TIPS:
• Lekker met broccoli erbij of een salade met flink wat mosterd door de vinaigrette.
• Waarom spekblokjes van de slager? Die uit de supermarkt zijn vaak waterig, die bakken niet krokant in de pan, maar gaan liggen sudderen in een plens vocht. Die van de slager (moet je wel een goeie slager hebben natuurlijk) zijn echt een wereld van verschil.
• Morbiflette? Dat recept vind je in mijn kookboek De makkelijke Franse keuken.
• Mijn supersimpele versie van witlof-ham-kaas staat in Het grote ovenhandboek.
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.
Kooklustig geworden?
Lekker koken, daar knapt een mens van op. En iedereen kan het! Naast ruim duizend recepten op mijn website, heb ik ook een hele serie kookboeken vol recepten die níet online staan. Koop bij je lokale boekhandel of of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen keuze.