Taartenfans konden gisteravond weer hun hart ophalen bij de 2e aflevering van Great British Bake Off, maar voor mensen zonder BBC zijn er ook verschillende nieuwe taartboeken uit, zoals I love cake waar ik vorige week al over schreef. Een heel ander taartenboek is Taart! (ondertitel: spectaculaire taarten maak je zelf). Het boek is geschreven door twee (Nederlandse?*) zusjes, Saskya en Monica die met fraaie hoge suikerspincoiffures, feestjurken en niet te vergeten een taart-met-zes-lagen zelf op de cover staan. Al sinds hun kindertijd zijn ze taartenfan, “maar onze decorated cakes waren nooit zo mooi als op het plaatje in het boek en het maken ervan leek wel duizend keer langer te duren.” Hoe herkenbaar…
Cremeermethode
Dit boek is daarom nadrukkelijk bedoeld om beginnende enthousiastelingen aan de hand te nemen. Zoveel heb je niet nodig: een handvol basisrecepten, een berg mogelijke vullingen, een collectie siropen en hup, je kunt variëren tot je een ons weegt. Het boek begint met een berg nuttige informatie voordat je met bakken gaat beginnen, zoals over mixen volgens de ‘cremeermethode’, de te gebruiken materialen, en zelfs de houdbaarheid van de verschillende soorten vullingen. Veel tekst over welke eieren, bloem en boter, maar jammer genoeg geen woord over nut en noodzaak van natriumbicarbonaat, dat in veel recepten gebruikt wordt in combinatie met bakpoeder.
Deegroller
Ik moest zelf erg lachen om allerlei persoonlijke toevoegingen van de dames. Zoals naast de foto met basismaterialen: “Onnodig afgebeeld: deegroller. Het is ons een raadsel hoe deze deegroller door de security heen is gekomen en zonder backstagepas op de fotoshoot is terechtgekomen, maar het is het gelukt”. Met de kleurrijke vormgeving, de kekke taarttekeningetjes en zinnen als ‘‘Phew. Nu ben je klaar en kan het decoreren beginnen!!! Yay!” mikt het boek duidelijk op een doelgroep van jonge vrouwen.
Macarons
Een vrolijk boek vol creatieve ideeën en praktische tips, zoals dat je ook een ongekookte spaghettisliert kunt gebruiken om in je cake te prikken om te kijken of ‘ie al gaar is. Maar het is eerlijk gezegd wel een beetje zoeken voor je de weg in het boek gevonden hebt. En potjandorie: waarom staat er op de laatste pagina een prachtige taart met macarons erop, maar niet het recept? Blijkens het doosje op de foto kwamen ze ‘gewoon’ van Ladurée. Nou ja, dan maar morgen een ander recept online, namelijk die van kokoscake.
*) Het was mij niet helemaal duidelijk of het nu Nederlandse zusjes zijn. New York komt vaak ter spraken, maar ook Brussel en Amsterdam. Engelse drop wordt consequent geschreven als ‘engelsdrop’, en ik stuitte ook op ‘gekleurd royal icing’. En wat ze doen voor hun beroep blijft ook hoogst intrigerend onvermeld, er staat alleen dat ze een banketbakkersdiploma hebben, ook spataderen en spierballen hebben gekweekt in het vak, maar dat ‘eigen bakkerijtje’ is er in ieder geval (nog?) niet.
Monica en Saskya Kühne, Taart! Spectaculaire taarten maak je zelf, uitgeverij Terra Lannoo, ISBN 9789089891792, € 14,95